Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

NHG: TCA niet langer eerste keus

De SSRI’s citalopram, escitalopram, fluoxetine of sertraline zijn voor de behandeling van depressie de middelen van eerste keus, geeft het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) aan in de herziene standaard Depressie. Daarmee vallen de tricyclische antidepressiva (TCA’s) af als eerstekeusmiddelen.

Geneesmiddelen PW39 - 27-09-2022

Brexucabtagene autoleucel niet in pakket

Brexucabtagene autoleucel (Tecartus) kan worden toegepast bij de behandeling van bepaalde patiënten met recidiverend of refractair mantelcellymfoom (MCL), maar de prijs van het geneesmiddel is te hoog voor opname in het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen PW39 - 22-09-2022

Miljoenennota: Kuipers zet in op samenwerking en preventie

Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden investeert het kabinet volgend jaar in intensiever samenwerken met zorgpartijen en gemeenten. Ook moet de organisatie van de basiszorg verbeteren en is meer focus nodig op gezond leven en preventie, schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in de Miljoenennota 2023.

Algemeen, Politiek & overheid PW39 - 22-09-2022

Nieuw middel tegen RS-virus

Het nieuwe monoklonale antilichaam nirsevimab (Beyfortus) kan baby’s en jonge kinderen beschermen tegen het RS-virus (respiratoir syncytieel virus). Het Europees Medicijn Agentschap EMA heeft daarom een positief advies afgegeven voor een handelsvergunning.

Algemeen 19-09-2022

Ig Nobelprijs voor onderzoek Peter de Smet

Voor zijn onderzoek naar het gebruik van klysma’s in de oude Maya-cultuur heeft Peter de Smet, emeritus hoogleraar kwaliteit van farmaceutische patiëntenzorg, een Ig Nobelprijs in de categorie Kunstgeschiedenis gewonnen. Dat meldt NRC.

Algemeen 16-09-2022

‘Minder medicijnresten in water door samenwerking’

Goede samenwerking bij de aanpak van medicijnresten in water levert resultaat op, concludeert het RIVM in een wetenschappelijke publicatie. Artsen schrijven minder medicijnen voor, waterschappen verbeteren de zuivering en apothekers zorgen voor het inzamelen van medicijnafval. “Dit kan bij ruim 90% van alle apotheken.”

Algemeen PW38 - 16-09-2022

‘Duurzaamheid moet meewegen bij keuzes hulpmiddelen’

Duurzaamheid moet gaan meewegen bij het gebruik van hulpmiddelen. Naast veiligheid, doelmatigheid, effectiviteit en cliëntgerichtheid moet duurzaamheid een norm zijn voor ‘goede zorg’. Dat schrijft de Gezondheidsraad aan VWS-minister Ernst Kuipers.

Algemeen PW38 - 15-09-2022

Tucatinib in pakket na onderhandelingen met fabrikant

Tucatinib (Tukysa) in combinatie met trastuzumab en capecitabine voor de behandeling van borstkanker wordt vanaf 1 september 2022 vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft VWS-minister Ernst Kuipers besloten na prijsonderhandelingen met de fabrikant van het geneesmiddel.

Geneesmiddelen 14-09-2022

Obesitaspatiënt laat na maagverkleining vitaminen staan

22% van de patiënten met obesitas die een maagverkleining hebben ondergaan, neemt na de operatie geen of niet elke dag de voorgeschreven multivitaminen in. Ook is 30% ontevreden over de gesprekken met zorgverleners. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Marieke Smelt, onderzoeker van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Algemeen, Geneesmiddelen PW38 - 14-09-2022

Vernieuwd coronavaccin voor omikron BA.4-5 goedgekeurd

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer dat is aangepast aan de omikron BA.4- en BA.5-varianten van het coronavirus is goedgekeurd voor gebruik in Europa. Deze boosterprik is bedoeld voor iedereen vanaf 12 jaar. Dat stelt het Europees Medicijn Agentschap (EMA), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen 13-09-2022

Gebruik psychofarmaca toegenomen onder jonge vrouwen

Sinds de coronapandemie is het voorschrijven van antidepressiva aan jonge vrouwen met bijna 20% toegenomen. Ook na opheffing van de coronamaatregelen blijft het gebruik onder vrouwen hoog. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2022

Nauwelijks uitgestelde zorg ingehaald door ziekenhuizen

Ondanks de relatief lage coronadruk is het ziekenhuizen afgelopen zomer nauwelijks gelukt uitgestelde zorg in te halen. Het aantal extra mensen dat wacht op een behandeling in een ziekenhuis is in augustus relatief gelijkgebleven aan het aantal wachtenden in juni. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW37 - 08-09-2022

Meerderheid jonge zorgmedewerkers overweegt flexbaan

Zes op de tien zorgmedewerkers jonger dan 35 jaar overweegt zijn baan in de loondienst op te zeggen en verder te gaan als zelfstandige of flexwerker. Bij andere leeftijdsgroepen is dat drie op de tien. Dat blijkt uit een onderzoek van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV).

Algemeen, Praktijkvoering PW37 - 08-09-2022

Europese Commissie geeft € 23 miljoen voor drug repurposing

Voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing – hergebruik van bestaande geneesmiddelen bij een nieuwe indicatie – heeft de Europese Commissie € 23 miljoen beschikbaar gesteld. Dat meldt de Universiteit Maastricht, dat het online platform samen met internationale partners gaat ontwikkelen in de komende zeven jaar.

Geneesmiddelen PW37 - 08-09-2022

Ruim één op tien heeft pijn bij werkzaamheden

Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf vorig jaar 12% aan pijn te hebben bij normale werkzaamheden. Van de mensen met hinder door pijn kreeg 23% opioïden voorgeschreven, zes keer zo veel als degen die geen hinder ondervonden van pijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen, Geneesmiddelen 07-09-2022

Anticonceptiepil met nomegestrol: risico meningeoom minimaliseren

Artsen moeten gebruikers van de anticonceptiepil met nomegestrol regelmatig monitoren op symptomen van een meningeoom. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) komt met deze nieuwe aanbeveling om het risico op een meningeoom te minimaliseren.

Geneesmiddelen 06-09-2022

Methotrexaat tijdelijk stoppen na coronavaccinatie

Patiënten met een immuungemedieerde inflammatoire aandoening die de behandeling met methotrexaat (MTX) onderbreken gedurende de twee weken na een boostervaccinatie tegen SARS-CoV-2 hebben een betere antilichaamrespons.

Algemeen, Geneesmiddelen PW37 - 06-09-2022

Na eerder daling toename aantal gebruikers opioïden

Na een dalende trend in het gebruik van sterkwerkende opioïden, zoals oxycodon, morfine en fentanyl, is het aantal gebruikers in 2021 weer toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat huisartsen en apothekers oproept alert te blijven bij het voorschrijven en afleveren van opioïden.

Geneesmiddelen PW37 - 05-09-2022

Patiënt krijgt vaak verkeerde dosering antibioticum op ic

Patiënten op de intensive care krijgen vaak de verkeerde dosering antibiotica: slechts een paar procent van de patiënten met een verhoogde nierfunctie heeft voldoende hoge bloedspiegels bij een standaarddosering. Dat blijkt uit promotieonderzoek van ziekenhuisapotheker Eveline Wallenburg, die computermodellen ontwikkelde die de juiste dosering bepalen.

Algemeen, Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW36 - 01-09-2022

Gezondheidsraad: twee doses HPV-vaccinatie voor alle leeftijden

Bij het vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV) moeten alle groepen twee doses vaccin krijgen. Voor de groep ouder dan 15 jaar betekent dat een vermindering van drie naar twee prikken. Voor jonge kinderen blijft het aantal prikken gelijk. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen PW36 - 01-09-2022

Document acties

Back to top