Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

VGZ lanceert online medicijnservice voor alle verzekerden

Coöperatie VGZ gaat met ingang 1 januari volgend jaar samenwerken met twee landelijke internetapotheken voor de bezorging van receptgeneesmiddelen. De zorgverzekeraar wijst zijn verzekerden actief op deze online service. Volgens VGZ is er door corona meer behoefte om medicijnen thuisbezorgd te krijgen of op te halen in een afhaalkluis.

Algemeen 02-12-2021

Schadelijke stof dinitrophenol aangetroffen in afslankmiddelen

Op de Nederlandse markt worden afslankmiddelen online aangeboden die 2,4-dinitrophenol (DNP) bevatten. Deze gevaarlijke toxische stof kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept op deze producten niet te kopen.

Algemeen 01-12-2021

Verhoogd risico op orthostatische hypotensie bij β-blokkers

Patiënten die β-blokkers gebruiken hebben een verhoogd risico op orthostatische hypotensie. Dit risico geldt ook voor gebruikers van tricyclische antidepressiva, centraal werkende antihypertensiva, α-blokkers, tweede generatie antipsychotica en SGLT-2-remmers. Dit blijkt uit een meta-analyse van Cini Bhanu en collega’s, die onlangs is gepubliceerd in PLOS Medicine.

Algemeen, Geneesmiddelen 01-12-2021

Minder patiënten kregen vorig jaar medicijn voorgeschreven

Minder patiënten kregen in 2020 geneesmiddelen voorgeschreven van de huisarts, vooral kinderen en jongeren. Het voorschrijven van antibiotica is het sterkst gedaald van alle geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder bijna vierhonderd huisartsenpraktijken.

Geneesmiddelen 30-11-2021

Update ‘coronapil’ molnupiravir MSD: minder effectief dan verwacht

Molnupiravir (Lagevrio) blijkt minder effectief bij de behandeling van COVID-19 dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwste onderzoekresultaten van fabrikant MSD.

Algemeen, Geneesmiddelen 30-11-2021

Tweede controle bij toedienen high risk-medicatie niet altijd haalbaar

Bij het toedienen van high risk-medicatie in het ziekenhuis blijkt de tweede controle door een collega-verpleegkundige niet altijd mogelijk. Dit komt door personeelstekorten en tijdsdruk, blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Amsterdam Public Health (APH) research institute van het Amsterdam UMC.

Algemeen, Geneesmiddelen 29-11-2021

Friese apotheker vaccineert eerste patiënten in zijn apotheek

Rogier Hilbers van Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde vaccineert als eerste apotheker in Nederland zelf patiënten tegen het coronavirus. Sinds begin deze week kunnen zijn patiënten zonder afspraak binnenlopen voor hun eerste of tweede prik. “We zorgen dicht bij de mensen in hun eigen wijk voor een uitbreiding van het vaccinatienetwerk van de GGD.”

Algemeen PW48 - 25-11-2021

‘Veel jonge medewerkers verlaten apotheek weer snel’

Door vergrijzing en het grote aantal jonge apothekersassistenten dat de branche weer snel verlaat, is in openbare apotheken sprake van een negatief arbeidsaanbod. Neemt de zorgvraag verder toe dan kunnen personeelstekorten ontstaan. Dat blijkt uit het Arbeidsmarktonderzoek Openbare Apotheken 2021 van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA).

Algemeen PW48 - 24-11-2021

‘Wetsvoorstel vertragend voor digitale communicatie’

Het wetsvoorstel voor digitale communicatie in de zorg is te zorgvuldig van opzet waardoor de beoogde versnelling niet van de grond komt. Ook leiden de plannen van de minister tot meer bureaucratie en hogere kosten. Daarvoor waarschuwen de belangenorganisaties van patiënten, zorgverzekeraars en zorgverleners in een brief aan de Tweede Kamer, die vanmiddag de nieuwe wet bespreekt.

Algemeen 23-11-2021

Positief advies over ‘coronapil’ molnupiravir

Molnupiravir (Lagevrio) is positief beoordeeld door de Europese geneesmiddelcommissie CHMP voor de behandeling van COVID-19. Dit oordeel is gebaseerd op tussentijdse onderzoeksresultaten.

Algemeen, Geneesmiddelen 23-11-2021

Nieuw stappenplan: start met SGLT-2-remmer

Starten met een SGLT-2-remmer is de eerste stap in de medicamenteuze behandeling van diabetespatiënten met een zeer hoog cardiovasculair risico. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2.

Geneesmiddelen PW47 - 22-11-2021

Geneesmiddel voor behandeling leukemie in basispakket

Het geneesmiddel venetoclax (Venclyxto), voor de behandeling van acute myeloïde leukemie (AML), kan in combinatie met een hypomethylerend middel worden opgenomen in het basispakket. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de prijs te onderhandelen.

Geneesmiddelen 18-11-2021

Blokhuis lanceert plan van aanpak tegen studiedoping

Om het oneigenlijk gebruik van prestatieverhogende geneesmiddelen door studenten te ontmoedigen, lanceert VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis een aantal acties. Voor het signaleren van afwijkend gebruik van ADHD-medicatie tijdens tentamen- of examenperiodes schakelt hij de hulp in van apothekers en apothekersassistenten.

Geneesmiddelen PW47 - 17-11-2021

Eerste monoklonale antilichamen tegen COVID-19 goedgekeurd

Regdanvimab en casirivimab/imdevimab zijn de eerste monoklonale antilichamen die door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zijn goedgekeurd voor behandeling van COVID-19. Dit gebeurde na een positieve beoordeling van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).

Geneesmiddelen 16-11-2021

Nog weinig diabetespatiënten stoppen met medicatie

Het percentage patiënten met diabetes type 2 dat stopt met diabetesmiddelen is klein, terwijl een deel van deze patiënten zonder medicatie zou kunnen wanneer zij hun leefstijl blijvend veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Geneesmiddelen PW47 - 16-11-2021 2 reacties

NHG geeft nieuw doseeradvies propranolol bij tremoren

Start propranolol bij essentiële tremoren in een lage dosering en bouw dit langzaam op. Dit adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de herziene NHG-Behandelrichtlijn Essentiële tremor.

Geneesmiddelen PW46 - 15-11-2021

Patiënt met diabetes type 1 moet stoppen met dapagliflozine

Dapagliflozine (Forxiga) is niet langer geregistreerd voor de behandeling van diabetes mellitus type 1. Patiënten die dapagliflozine gebruiken voor de behandeling van diabetes type 1, moeten in overleg met de arts stoppen met dit geneesmiddel. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 12-11-2021

LCG neemt maatregelen tegen dreigend tekort tocilizumab

Door stijgende aantallen coronapatiënten dreigt een mondiaal tekort van de interleukine 6 (IL-6)-remmer tocilizumab, dat ook off-label wordt gebruikt bij COVID-19. Om problemen te voorkomen heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) een actieplan opgesteld. Dat meldt VWS-minister Hugo de Jonge, die alle veldpartijen oproept het advies van het LCG te volgen.

Geneesmiddelen PW46 - 10-11-2021

Alertheid geboden bij oogmiddel brolucizumab

Uit onderzoek is nieuwe informatie gekomen over het ontstaan van ontsteking of verstopping van bloedvaatjes in het netvlies, bijwerkingen van Beovu (brolucizumab). Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners en patiënten alert te zijn op deze bijwerkingen en de risicofactoren.

Geneesmiddelen PW46 - 08-11-2021

Fouten bij 20% van patiënten in het ziekenhuis

Bij een op de vijf patiënten die de afgelopen twee jaar een ziekenhuis bezochten, is er (bijna) iets fout gegaan. Dit gebeurde vooral bij het stellen van een diagnose en het verstrekken van geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna achtduizend patiënten.

Algemeen PW45 - 03-11-2021 1 reactie

Document acties

Back to top