Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Helft patiënten ervaart bijwerking van biological

PW17 - 19-04-2021
Ruim de helft (53%) van de patiënten die een biologisch geneesmiddel gebruiken voor een chronische ontsteking van de darm, gewrichten of huid ervaren tenminste één bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.
Helft patiënten ervaart bijwerking van biological

Patiënten hebben het vaakst reacties op de injectieplaats gemeld, gevolgd door infectie en huidreactie, concludeert Lareb op basis van de definitieve resultaten van de Monitor biologische medicijnen 2017-2020. Infecties werden als meest belastend ervaren door patiënten.

Voor de monitor hebben tussen 2017 en 2020 in totaal 1382 patiënten uit negen ziekenhuizen vragenlijsten ingevuld. Patiënten met immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen - zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn en psoriasis - kregen iedere twee maanden een online vragenlijst, waarin werd gevraagd naar het biologisch geneesmiddel dat zij gebruikten en of er bijwerkingen optraden.

Het gaat om onder meer de volgende geneesmiddelen: adalimumab (36%), etanercept (31%), infliximab (12%), ustekinumab (5%) en tocilizumab (4%).

Document acties

Back to top