Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins: lage prijzen géén oorzaak van tekorten

PW07 - 06-02-2019
Grondstoftekorten, productieproblemen en een kwetsbare keten door globalisering veroorzaken de geneesmiddelentekorten, en niet de lage prijzen in Nederland. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.
Bruins: lage prijzen géén oorzaak van tekorten

Geneesmiddelenproductie is een internationale markt en leveringsproblemen zijn geen specifiek Nederlands probleem, aldus Bruins in zijn brief aan de Kamer.  

Apothekers beweren volgens de minister regelmatig dat de lage prijzen in Nederland tekorten veroorzaken, maar dat wordt volgens hem niet onderbouwd.

Bij de meeste meldingen over leveringsproblemen die binnenkomen bij het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten blijkt de reden te zijn: een vertraging in de productie of het distributieproces van een medicijn.

De lage prijzen kunnen volgens Bruins mogelijk wel een rol spelen op het moment dat een fabrikant na een probleem de productie weer opstart en bij de herverdeling van de beperkte nieuwe voorraad voorrang geeft aan landen met hogere prijzen. Bij slechts een deel van de tekorten is, volgens de bewindsman, sprake van een preferent middel.

Grotere voorraad

Bruins gaat zich met partijen, waaronder de KNMP, buigen over de vraag hoe de voorraad geneesmiddelen in Nederland vergroot kan worden. Daarbij wordt gekeken waar de extra voorraad moet komen te liggen: bij de fabrikant, de groothandel of de apotheek.

Op de vraag welke risico’s of kosten dit met zich meebrengt en waar die dan komen te liggen in de keten van geneesmiddelenproductie en –distributie, zegt de minister nog geen uitspraken te kunnen doen.

De uitkomst van het overleg over geneesmiddelentekorten wordt voor het zomerreces van de Kamer verwacht.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Lage prijzen, Geneesmiddelentekorten

Reacties

06-02-2019 17:28
K.G.J. Schneider zegt:

Onze minister heeft al een standpunt ingenomen voordat er een uitkomst is van het overleg over oorzaak en gevolg. Onbewust Onbekwaam, niet de 1e keer helaas. Hij blijft achter de feiten aanlopen.

Back to top