Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Subsidie voor onderzoek naar nieuwe antibiotica

PW5 - 30-01-2017
Farmaceutisch wetenschapper en chemicus Nathaniel Martin van de Universiteit Utrecht ontvangt € 500.000 subsidie van ZonMw voor het bestrijden van antibioticaresistentie. Met zijn onderzoek naar gram-negatieve bacteriën wil hij een nieuwe generatie antibiotica ontwikkelen.
Subsidie voor onderzoek naar nieuwe antibiotica

Gram-negatieve bacteriën hebben een extra beschermlaag tegen geneesmiddelen: een extra membraan om de celwand heen, dat een fysieke barrière vormt voor antibiotica die op de celwand werken. Martin gaat op zoek naar nieuwe manieren om gram-negatieve ziekteverwekkers gevoelig te maken voor antibiotica die normaal gesproken alleen werken op gram-positieve bacteriën. “We onderzoeken daarvoor verschillende combinaties van antibiotica die elkaar kunnen versterken, waaronder ook antibiotica die nu niet worden ingezet bij bacteriële infecties”, vertelt Martin.

Eerder deze maand bleek opnieuw het grote gevaar van antibioticaresistentie toen een Amerikaanse vrouw stierf aan een gram-negatieve bacteriële infectie die resistent bleek te zijn tegen alle 26 antibiotica waarover haar artsen beschikten. “We hebben dat in India al vaker gezien, maar in Nederland kan het in principe ook gebeuren”, aldus Martin, die het ZonMw-project uitvoert samen met microbioloog Suzan Rooijakkers (UMC Utrecht) en moleculair geneticus Oscar Kuipers (Rijksuniversiteit Groningen).

Met zijn team gaat Martin ook onderzoeken welke rol ons eigen immuunsysteem speelt bij antibioticaresistentie. Het menselijk bloed bevat namelijk eiwitten die het buitenmembraan van gram-negatieve bacteriën kunnen verstoren.

Als het onderzoek nieuwe producten oplevert met klinische relevantie start het bedrijf Karveel Pharmaceuticals mogelijk een (pre)klinische vervolgstudie. Martin is mede-oprichter van deze start-up van de Universiteit Utrecht.

Document acties

Back to top