Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

€ 15 miljoen voor onderzoek bestrijden hiv-virus

PW10 - 27-02-2019
Voor onderzoek naar nieuwe manieren om het hiv-virus te bestrijden ontvangt de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc € 15 miljoen van fabrikant ViiV Healthcare.
€ 15 miljoen voor onderzoek bestrijden hiv-virus

Met de financiering breiden de onderzoekers de studie HIV 2000+ uit als onderdeel van het Human Functional Genomics Project (HFGP), een grootschalig project dat met behulp van big data kijkt waarom de ene persoon ziek wordt, en de ander niet.

Binnen HFGP worden gedetailleerde patiëntgegevens gecombineerd met DNA-informatie, informatie over het microbioom, iemands stofwisseling en omgevingsfactoren.

Doel van het project HIV 2000+, de eerste uitgebreide cohortstudie naar het hiv-virus, is om uiteindelijk nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen voor de behandeling van hiv-infecties. HIV2000+ is een samenwerking tussen Radboudumc, Erasmus MC, OLVG Amsterdam en ETZ Tilburg. Met behulp van de financiering van ViiV Healthcare kunnen 2000 patiënten in de studie worden opgenomen.

Door de big data-benadering kijken de onderzoekers naar nieuwe variaties in de afweer bij patiënten die besmet zijn met het hiv-virus. Dit vergelijken ze vervolgens met eerder onderzoek bij gezonde mensen, om zo een beter beeld te krijgen van voorspellende factoren en het verloop van de ziekte.

Document acties

Back to top