Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geen grotere kans op sterfte door overgewicht bij COVID-19

PW17 - 20-04-2021
COVID-19-patiënten met overgewicht of obesitas lopen vaker een ernstiger infectie op dan patiënten met een gezond gewicht, maar de kans op overlijden verschilt niet. Dat blijkt uit een internationale studie in elf landen waaronder Nederland, meldt het Radboudumc.
Geen grotere kans op sterfte door overgewicht bij COVID-19

Van de ruim zevenduizend onderzochte COVID-19-patiënten uit elf verschillende landen die in het ziekenhuis werden opgenomen had ruim een derde (35%) overgewicht en bijna een derde (31%) obesitas.

Patiënten met obesitas kregen vaker zuurstof en hadden 73% meer kans op invasieve mechanische beademing. Opvallend genoeg werd bij deze groepen patiënten niet meer sterfte geconstateerd dan bij patiënten met een gezond gewicht, concluderen de onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes Care.

Uit eerdere nationale en internationale studies was al bekend dat overgewicht en obesitas een belangrijke rol spelen bij een ernstiger verloop van COVID-19, maar nog niet eerder werden data uit een flink aantal landen samengevoegd, benadrukt het Radboudumc.

BMI

In dit onderzoek is niet alleen gekeken naar ic-patiënten, maar naar alle patiënten met corona die werden opgenomen in het ziekenhuis. Onafhankelijk van andere risicofactoren zien de onderzoekers dat een te hoog BMI daadwerkelijk kan leiden tot een ernstiger verloop bij een infectie met het coronavirus.

Een verklaring hiervoor is dat overgewicht en obesitas gekenmerkt worden door chronische ontsteking, wat mogelijk kan leiden tot een verhoogde vatbaarheid voor virussen. Ook hebben mensen met zwaarlijvigheid eerder last van kortademigheid, waardoor een verhoogde noodzaak op beademing kan ontstaan.

Diabetes

Verder blijkt uit deze studie dat mannen een grotere risico lopen op een ernstiger verloop van COVID-19 dan vrouwen, en mensen ouder dan 65 jaar vaker extra zuurstof nodig hadden en een grotere kans lopen op overlijden.

Voor patiënten met diabetes was er een verhoogde kans op invasieve ademhalingsondersteuning, maar geen extra verhoging van het risico bij patiënten met zowel obesitas als diabetes. Ook was er geen verhoogde kans op overlijden.

Aan deze internationale studie deden ziekenhuizen mee uit onder meer de Verenigde Staten, Denemarken, China, Singapore, Noorwegen en Zuid-Afrika. In Nederland hebben de volgende ziekenhuizen deelgenomen: Radboudumc, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Amphia Ziekenhuis, Bernhoven, Sint Maartenskliniek, Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

 

 

Document acties

Back to top