Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Amerikaanse farma bezorgd over Nederland

PW07 - 06-02-2019
Het Nederlandse vestigingsklimaat voor farmaceutische bedrijven staat onder druk door de prijsonderhandelingen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Dat stelt het farmaceutisch comité van de American Chamber of Commerce (AmCham) in Nederland.
Amerikaanse farma bezorgd over Nederland

In het comité zijn diverse grote farmaceutische bedrijven vertegenwoordigd, zoals AstraZeneca, Eli Lilly, MSD en Pfizer.

Volgens AmCham ondermijnt het prijsbeleid van Bruins de basis die farmaceutische bedrijven nodig hebben om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Door bedrijven te vragen transparant te zijn over hun prijzen op productniveau zou geen rekening gehouden worden met dit primaire doel.

Het comité pleit daarom voor een geneesmiddelenbeleid dat Nederland aantrekkelijk houdt als  locatie voor Amerikaanse farmaceutische bedrijven om zich te vestigen. Ons land heeft volgens de belangenorganisatie een interessant profiel door de aanwezigheid van acht universitaire ziekenhuizen, 26 top klinische ziekenhuizen, verschillende (bio)farmaceutische laboratoria en een groeiende biotechsector.

Ook de verhuizing van het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam kan volgens AmCham werken als een magneet voor bedrijven in de geneesmiddelenindustrie.

Document acties

Reacties

09-02-2019 11:49
J.C. Kortekaas zegt:

Nederland heeft alle reden zich zorgen te maken over Amerikaanse Farma.

Purdue Farma heeft de USA bijna ten gronde gericht met oxycodon, voor het eerst gesynthetiseerd in 1916 en in de jaren negentig door het bedrijf op de Amerikaanse markt gebracht.

"The U.S. Department of Health and Human Services estimates that about 11 million people in the US consume oxycodone in a non-medical way annually."

"Greed is Good" (Gordon Gekko)

Back to top