Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Signaalmoeheid slaat toe vanwege dubbelmedicatie

Op zoek naar balans tussen medicatie-veiligheid en signaalmoeheid

Apothekers geven aan veel signaalmoeheid te ervaren op het gebied van dubbelmedicatie. Dit blijkt onder meer uit onderzoek naar signaalmoeheid in de openbare apotheek en ziekenhuisapotheek. Om de medicatiebewaking op dubbel­medicatie te verbeteren en zo de signaalmoeheid onder apothekers te verminderen heeft de KNMP de Werkgroep Dubbelmedicatie opgericht.

PW 47 - 20-11-2020 | door Marleen Journee-Gilissen

Modernisering GVS met jaar uitgesteld naar 1 januari 2023

Minister Tamara van Ark (VWS) stelt de modernisering van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) met een jaar uit naar 1 januari 2023. Dit schrijft de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer.

PW 47 - 20-11-2020 | door KNMP

CBG: Bacicoline-B is eind 2020 weer beschikbaar

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) verwacht dat Bacicoline-B eind 2020 weer beschikbaar is. Dat stelt het CBG in een publicatie op zijn website.

PW 47 - 20-11-2020 | door KNMP

Zichtbaarheidstest

We hebben een schitterend vak. Maar wordt het apothekersvak wel voldoende gewaardeerd? De KNMP heeft vorig jaar een stakeholdersonderzoek laten doen. Een paar conclusies: de apotheker is voor honderd procent onzichtbaar en heeft geen profiel.

PW 47 - 20-11-2020 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Farmacie ontsluiten voor leken

Emeritus-hoogleraar Arijan Porsius krijgt ere-penning KNMP.

Hij introduceerde in zijn colleges nieuwe taken voor apothekers, ter verbetering van medicatiebewaking en geneesmiddelgebruik. Voor zijn belangrijke werk krijgt emeritus hoogleraar Arijan Porsius de erepenning van de KNMP.

PW 47 - 20-11-2020 | door Frans van den Houdt

Fosfaatbinder voor kinderen met chronische nierziekte

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geadviseerd over uitbereiding van de indicaties van twee geneesmiddelen.

PW 47 - 20-11-2020 | door PW

Dexamfetamine vaker als spécialité verstrekt

Introductie Tentin zorgt voor verdere afname doorgeleverde dexamfetamine

Nederlandse apothekers verstrekken sinds 2019 gemiddeld ongeveer 750.000 standaarddagdoseringen (DDD) dexamfetamine per maand. Hoewel dit totale aantal redelijk stabiel is, is het aandeel van de verschillende productgroepen daarbinnen wel fors veranderd. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW 47 - 20-11-2020 | door SFK

Hulp gezocht

We zijn volop mensen aan het werven om onze basis te versterken.

Eigenlijk wilde ik niet over COVID-19 schrijven, maar dat lijkt in deze tijd bijna onmogelijk. Onlangs mocht ik bij Nieuws-uur komen toelichten hoe wij ons als Bijwerkingencentrum Lareb aan het voorbereiden zijn op de veiligheidsbewaking van de nieuwe vaccins. Leuk natuurlijk, vooral omdat ik eindelijk een keer geïnterviewd zou worden door de in mijn ogen beste interviewer van Nederland op dit moment: Jeroen Wollaars.

PW 47 - 20-11-2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Gehannes

Het voortdurende gehannes met pillen heeft tenslotte grote gevolgen voor het gebruik ervan

Dat een snel groeiende groep ouderen anno 2020 nog steeds worstelt met hun pillen omdat die te groot en moeilijk in tweeën te breken zijn of niet eens uit de blister gedrukt kunnen worden, is onbegrijpelijk en schandalig. Dat vindt ook het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), al zullen zij een dergelijke kwalificatie niet snel in de mond nemen. Wat het EMA gelukkig wel doet is een zogeheten reflectiedocument publiceren waarmee zij de farmaceutisch industrie in keurige, maar niet mis te verstane woorden laat zien hoe belangrijk het is om bij het ontwerp van hun geneesmiddelen serieus rekening te houden met tabletgrootte, breekbaarheid en innamegemak.

PW 47 - 20-11-2020 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2020 PW47

Wat houdt een 'rolling review' in?

PW 47 - 18-11-2020 | door M. Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

DLW’s ‘Richting 2021’ vanaf 17 november van start

De districtsledenwebinars (DLW’s) gaan vanaf 17 november 2020 van start. Door het verloop van de coronapandemie maken de fysieke KNMP-bijeenkomsten in de regio opnieuw plaats voor digitale bijeenkomsten. Het thema van de zes digitale bijeenkomsten is ‘Richting 2021’.

PW46 - 13-11-2020 | door KNMP

De publiekswebsite Apotheek.nl heeft een grondige metamorfose ondergaan.

Vernieuwde publiekswebsite Apotheek.nl live

Met een nieuwe vormgeving, een verbeterde indeling van de content en een aangepaste rubriek ‘bijwerkingen’ wil het team achter Nederlands beste medicijnwebsite de online ervaring van de maandelijks gemiddeld 1,7 miljoen bezoekers verder optimaliseren.

PW46 - 13-11-2020 | door KNMP

Astma en COPD

Patiënten hebben baat bij goede longmedicatie om benauwdheid te verminderen en verergering te voorkomen. Goed betekent hier goed ingesteld en toegepast! Op beide aspecten zijn nieuwe inzichten vertaald in de zorgstandaarden en in het Zorgpad Inhalatiemedicatie van Long Alliantie Nederland (LAN).

PW46 - 13-11-2020 | door Peter Wognum, bestuurder KNMP

‘Bieden van hulp geeft een dankbaar gevoel’

Openbaar apotheker, wees voorbereid op melding huiselijk geweld

In tijden waarin ons sociale restricties worden opgelegd is het voor slachtoffers van kindermishandeling en huiselijk geweld lastiger om hulp te vragen. Zorgverleners zijn moeilijker te bereiken en er is minder sociale controle. De apotheker heeft in deze tijd naast zijn signaleringstaak ook een andere belangrijke functie: hulp verlenen wanneer een patiënt het codewoord ‘Masker 19’ gebruikt.

PW46 - 13-11-2020 | door Desi van Eendenburg en Laila Luyt

2019: hoogste aandeel dure middelen in 10 jaar

Groei extramurale geneesmiddelenkosten voor rekening van dure geneesmiddelen

Dure middelen maken een klein deel uit van alle extra­murale verstrekkingen van geneesmiddelen. De kosten van dure middelen stegen in 2019 naar € 1,1 miljard. Ook het aandeel in de totale geneesmiddelenkosten steeg, en wel naar 33%. Dat is het hoogste aandeel in de afgelopen tien jaar. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Nieuwsblad.

PW46 - 13-11-2020 | door SFK

Medicatietrouw

Met behulp van slimme technologie krijgen apothekers inzicht in het thuis­gebruik van medicijnen en kunnen dat waar nodig bijstellen

Het hele jaar buitelen de themaweken en themadagen over elkaar heen. De ene nog gekker (kwallendag, wereld toiletdag) dan de andere (week van de smaak). Hierdoor dreigen serieuze thema’s onder te sneeuwen. Zoals de Nationale Dag van de Therapietrouw (18 november). Een dag om nog eens extra te benadrukken hoe belangrijk therapietrouw is en wat de mogelijkheden zijn die te verbeteren.

PW46 - 13-11-2020 | door Frans van den Houdt 1 reactie

Pil op maat

Wie weet staan 3D-printers in de verre toekomst gewoon bij patiënt thuis.

Ik herinner het me nog goed, de dag dat mijn toen 4-jarig zoontje uit het niets een acute astma-aanval kreeg. Hoe hij slap en grauw op schoot hing, één en al ademhaling, en uiteindelijk mee mocht met de ambulance. Hij bleek voor van alles allergisch te zijn en we moesten voor hem thuis een kleine apotheek aanleggen. Het managen van de verschillende puffers (hoeveel doses zouden er nog in zitten?), neusspray en antihistaminicum is zelfs voor mij, nota bene apotheker, een uitdaging. Gelukkig heeft onze thuisapotheek een online herhaalservice.

PW46 - 13-11-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Eén portaal voor heel Oss

Patiënt kan actueel medicatie-overzicht zelf downloaden.

Alle zestigduizend inwoners van Oss kunnen online via één portaal hun medisch dossier inzien. Volgens Bart van Genugten hebben apothekers en huisartsen hieraan jarenlang samen gewerkt. “We hebben daarbij eigen keuzes kunnen maken, omdat we allemaal zelfstandige ondernemers zijn.”

PW46 - 13-11-2020 | door Edwin Bos

Herexamen 2020 PW46

Welke uitspraak over off-label- en unlicensed-gebruik is juist?

PW46 - 11-11-2020 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP en Kinderformularium

MFB’s vervangen klassieke interactiebewaking G-Standaard

De klassieke medicatiebewaking op interacties in de G-Standaard is vervallen. Sinds 1 november 2020 bevat de G-Standaard alleen nog interactiebewaking op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).

PW45 - 06-11-2020 | door KNMP

Document acties

Back to top