Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

‘Met z’n drieën hebben we een nieuw middel gekozen’

Deelnemers KNMP-pilot testen farmacogenetica in de praktijk

Nu de KNMP Farmacogenetica Pilot bijna een jaar loopt, zijn twee deel­nemende apothekers zo mogelijk nog enthousiaster over de mogelijkheden. “Als we over dertig jaar terugkijken, dan denken we: jee, dat ging nog zonder DNA-test. Dat was echt een schot hagel.”

PW20 - 18-05-2018 | door Karen Bos

CYP2B6 heringedeeld: nieuwe contra-indicaties

Aan CYP2B6 zijn 3 nieuwe contra-indicaties met de variant *5 toegevoegd om verwarring en daardoor onterechte dosisverlagingen van efavirenz te voorkomen. Het Geneesmiddel Informatiecentrum (GIC) van de KNMP adviseert apothekers om in het AIS te controleren of patiënten aan CYP2B6-contra-indicaties zijn gekoppeld en hen om te zetten naar de juiste contra-indicatie als zij de *5-variant hebben.

PW20 - 18-05-2018 | door KNMP

Al jong zaadjes planten

Lesgeven aan basisschoolkinderen over beroep apotheker werpt vruchten af

Een “goochelaar” noemde de juf apotheker Marij Schüsler toen ze 4- tot 6-jarigen spelenderwijs liet zien hoe je hoestdrank bereidt.

PW20 - 18-05-2018 | door Maarke Roelofs

Maak het leuker

Alle nieuwsbladen, internetfora en websites zetten een voor een de farmaceutische industrie in een kwaad daglicht.

PW20 - 18-05-2018 | door Sjors Bloem, apotheker

Aangepast advies dreigend tekort van Bactroban Neuszalf 2%

GSK heeft het advies van 26 maart 2018 voor het dreigende tekort aan Bactroban Neuszalf 2% op twee punten aangepast. Dit gebeurde in overleg met CBG en IGJ. De wijzigingen van het advies staan in een nieuwe versie van de Direct Healthcare Professional Communication (DHPC).

PW20 - 18-05-2018 | door KNMP

Kinderlijden

Lijden is er in vele gradaties. Een kind zien lijden is een van de ergste vormen. En als het om je eigen kind gaat is het nog zwaarder. Toen ik in Afrika woonde en mijn zoontje op tweeënhalf jarige leeftijd malaria kreeg, geen van de pillen die de kinderarts voorschreef bleken te helpen en het jongetje alsmaar zieker en zwakker werd, was dat een ware beproeving. Gelukkig was er uiteindelijk een laatste redmiddel: kinine. Een paar dagen aan het infuus deed wonderen.

PW20 - 18-05-2018 | door Frans van den Houdt

Minder gebruikers in 2017 van ADHD-middel methylfenidaat

Daling vooral door minder gebruikers in leeftijd van zes tot vijftien jaar

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2017 1,3 miljoen keer methylfenidaat aan in totaal 222.000 personen. Voor het eerst daalde het aantal verstrekkingen met 4% en het aantal gebruikers met 2%. Het aantal jongere gebruikers van 6 tot en met 15 jaar nam bijna drie keer zo sterk af. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW20 - 18-05-2018 | door SFK

Herexamen 2018 PW20

Welke uitspraak over thyroxine is juist?

PW20 - 17-05-2018 | door Milad Sadreghamey, voorzitter NFO en masterfarmaciestudent Utrecht

‘Onderwijs en onderzoek zijn even belangrijk’

Een gelijkwaardig aanzien van onderwijskwaliteiten en wetenschappelijke merites

Hoogleraren en hoofddocenten worden vooral benoemd op basis van hun wetenschappelijke output en niet op de kwaliteit van hun onderwijs. “Het opzetten van onderwijs vergt net zoveel energie als het doen van onderzoek. Het is net zo nuttig en belangrijk”, aldus Martina Teichert.

PW19 - 11-05-2018 | door KNMP

Op zoek naar de zorgvraag

CombiConsult van SIR Stevenshof gestart in zestien huisartsenpraktijken

In de huisartsenpraktijk voert apotheker Ilona Schop gesprekken met patiënten om hun medicatiegebruik te verbeteren.

PW19 - 11-05-2018 | door Edwin Bos

Kalk erbij?

Een klant komt aan de balie om zijn recept Lanoxin op te halen. Die zijn er nog.

PW19 - 11-05-2018 | door Jaap Dik, apotheker

Verwisselen insulines Fiasp en Tresiba

Novo Nordisk waarschuwt voor het risico op verwisseling tussen de insulines Fiasp en Tresiba. Geadviseerd wordt patiënten die beide insulines gebruiken hierop te attenderen.

PW19 - 11-05-2018 | door KNMP

Declareren: vraag of patiënt verblijft in Wlz-instelling met behandeling

“Vraag aan de patiënt, of aan diens familie, of hij in een Wlz-instelling mét behandeling verblijft. Declaraties voor patiënten die verblijven in een Wlz-instelling met behandeling zijn bestemd voor de betreffende Wlz-instelling, en niet voor de zorgverzekeraar.” Dit concludeert Claudia van Waardhuizen, beleidsadviseur van de KNMP, na constructief overleg met Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

PW19 - 11-05-2018 | door KNMP

Meer overstappers onder medicijngebruikers

Regionale dominantie van grootste zorgverzekeraars neemt licht af

Rond de jaarwisseling 2017-2018 wisselden 5,1% van de apotheekbezoekers van verzekeraar. Dit percentage ligt iets hoger dan het jaar daarvoor. Mensen die in 2017 hun eigen risico opmaakten, wisselen minder vaak van verzekeraar. Alhoewel er nog steeds een sterke regionale dominantie van de grootste zorgverzekeraar is, neemt deze licht af. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW19 - 11-05-2018 | door SFK

Vaccinatietwijfelaars

Kent Nederland een vaccinatiegraad van ongeveer 95% voor de meeste vaccinaties, zo bevestigen twee functionarissen van het RIVM in dit PW, andere landen in Europa blijven ver achter. Je kunt er de situatie gerust belabberd noemen waar het gaat om vaccinaties tegen mazelen, difterie, kinkhoest en tetanus. Zo belabberd dat de Europese Commissie onlangs de noodklok luidde.

PW19 - 11-05-2018 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2018 PW19

Welke optie is juist?

PW19 - 09-05-2018 | door Anneke Cancrinus, GIC

Helft starters antidepressiva stopt binnen een halfjaar

Een derde antidepressivagebruikers gaat langer dan twee jaar door

Van de bijna 50.000 patiënten die in de eerste helft 2017 startten met een antidepressivum van het SSRI-type, stopte de helft al binnen een halfjaar, terwijl het advies is om antidepressiva minimaal zes maanden te gebruiken. Ook gebruikten vorig jaar bijna een half miljoen patiënten langdurig een SSRI, van wie een derde langer dan twee jaar.

PW18 - 04-05-2018 | door SFK

Mr. Biosimilar

Het is uiterst aangenaam hoogleraar Arnold Vulto te horen vertellen over verleden, heden en toekomst van de farmacie, over medicatieveiligheid, opleidingen en gentherapie. En natuurlijk over biosimilars. Als dé autoriteit, zowel nationaal als internationaal, is zijn bijnaam mr. Biosimilar daarom zondermeer op z’n plaats.

PW18 - 04-05-2018 | door Frans van den Houdt

Strijd tegen regeldruk farmacie eerder marathon dan sprint

‘Samenwerking en vooruitkijken is van groot belang’

De strijd tegen regeldruk in de farmacie lijkt eerder op een marathon dan een sprint. Diverse initiatieven zijn en worden genomen, maar steeds weer doemen nieuwe hindernissen op. De KNMP is een betrokken partij.

PW18 - 04-05-2018 | door Dennis Mulkens

Vraagbaak overmatig zweten

Ziekenhuisapotheker in multidisciplinair team expertisecentrum

Patiënten met ernstige zweetklachten kunnen sinds kort terecht in een speciaal daarvoor opgericht expertisecentrum in het Meander MC.

PW18 - 04-05-2018 | door Cindy Reinders

Document acties

Back to top