Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Methotrexaat niet schadelijk voor spermacellen

PW24 - 05-06-2023
Het gebruik van methotrexaat door mannen met reuma is niet schadelijk voor het sperma. Ook heeft het geneesmiddel geen invloed op het aantal spermacellen per zaadlozing. Dat blijkt uit onderzoek in het Erasmus MC.
Methotrexaat niet schadelijk voor spermacellen

De onderzoekers hebben het sperma van twintig mannen onderzocht die recentelijk de diagnose reuma hadden gekregen en die nog niet waren gestart met methotrexaat. Vervolgens werd het zaad nogmaals onderzocht toen ze het drie maanden hadden gebruikt.

Het erfelijk materiaal in de spermacel en de beweeglijkheid van de cellen waren niet beschadigd.

Volgens de onderzoeksgroep is het goed nieuws omdat vruchtbare mannen met reuma tot op heden vaak te horen kregen dat ze geen methotrexaat mogen gebruiken als ze proberen kinderen te krijgen.

Verder blijkt uit de studie dat in de spermacellen slechts een heel lage concentratie methotrexaat te vinden is. In het vocht van het sperma werden wel minieme concentraties gevonden. Dit komt omdat methotrexaat in zaadcellen – in tegenstelling tot andere lichaamscellen – niet kan stapelen.

Therapie met methotrexaat is dus veilig voor mannen met reuma en een kinderwens, concluderen de onderzoekers.

Richtlijnen

Naar verwachting zullen de resultaten van dit onderzoek ertoe bijdragen dat in de toekomst de richtlijnen voor het gebruik van methotrexaat bij mannen met een kinderwens zullen worden aangepast.

Verder benadrukken de onderzoekers dat vervolgstudies nodig zijn bij mannen die methotrexaat al langer gebruiken, én prospectieve studies naar de zwangerschappen van de partners van mannen die methotrexaat gebruiken.

Ook hopen de onderzoekers dat reumatologen en mannen met reuma de uitkomsten zullen aangrijpen om in de spreekkamer te praten over seksualiteit en een kinderwens.

Document acties

Back to top