Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2023

CBG: vandetanib niet geschikt voor kleine groep patiënten
Bij patiënten met schildklierkanker zonder een RET-mutatie werkt het schildkliergeneesmiddel vandetanib (Caprelsa) niet goed genoeg. Deze patiënten mogen vandetanib daarom niet meer gebruiken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt artsen en apothekers hiervoor.
Huisartsen werken vaker in loondienst en in groepspraktijk
Het aantal huisartsen is in de afgelopen jaren toegenomen en zij werken vaker in loondienst of als vaste waarnemer. Ook is er een duidelijke toename van het aantal duo- en groepspraktijken. Het aantal huisartspraktijken bleef nagenoeg gelijk. Dit blijkt uit de jaarlijkse cijfers van het Nivel.
Lareb: ontregelde schildklierfunctie na vaccinatie
Bijwerkingencentrum Lareb heeft 201 meldingen ontvangen van ontregelde schildklierfunctie na een coronavaccinatie. Het is nog onduidelijk of de vaccins schildklierstoornissen kunnen veroorzaken.
Geneesmiddelentekorten stijgen naar recordhoogte
Het aantal geneesmiddelentekorten is het afgelopen jaar naar een recordhoogte gestegen: 1514. Een toename van 50% ten opzichte van 2021, toen 1007 tekorten werden geregistreerd door KNMP Farmanco.
Fataal leverfalen gemeld bij onasemnogeen abeparvovec
Bij gentherapie met onasemnogeen abeparvovec (Zolgensma) zijn gevallen van acuut leverfalen met fatale afloop gemeld. De veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC, wil zorgverleners alert maken op dit risico en adviseert extra veiligheidsmaatregelen.
Minder dagen antibiotica na complexe blindedarmontsteking
Patiënten kunnen na een complexe blindedarmontsteking veilig en effectief worden behandeld met een tweedaags infuus met antibiotica in het voorkomen van infectieuze complicaties, in plaats van de standaardbehandeling van drie tot vijf dagen. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC.
Daling vaccinatiegraad herhaalprik COVID-19 zet door
In de zorgsector heeft 28% van de medewerkers die eerder al minimaal één COVID-19-vaccinatie hadden gehaald dit najaar een najaarsprik gekregen. Van alle patiënten met een medisch hoog risico kreeg 69% een prik. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Meer overstappers zorgverzekeraar dan voorgaande jaren
In het najaar van 2022 heeft 8% van de verzekerden gekozen voor een andere zorgverzekeraar; dat is een groter aantal dan voorgaande jaren. Het overstappercentage varieert al jaren tussen 6 en 7%. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Vaccinatie alleen bij kinderen met ernstige aandoening
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar moeten alleen een vaccinatie voor COVID-19 aangeboden krijgen als zij een ernstige medische aandoening hebben. Zij lopen een verhoogd risico op ernstige COVID-19. Dat adviseert de Gezondheidsraad.
Meijler Prijs 2022 voor Merel de Boer
De Meijler Prijs 2022 is door het Nederlands Bijwerkingen Fonds toegekend aan Merel de Boer voor haar artikel over bijwerkingen bij het gebruik van TNF-α-remmers door patiënten met een inflammatoire reumatologische aandoening (IRD). De Boer publiceerde eind 2021 in het Pharmaceutisch Weekblad.
NHG ontraadt PPI's bij baby’s met refluxziekte
Behandeling met protonpompremmers is af te raden bij baby’s met een gastro-oesofageale refluxziekte, stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de herziene standaard Zwangerschap en kraamperiode. Er is onvoldoende bewijs voor de werking ervan.
Nivel: behoefte aan informatie over zelfzorg is niet groot
Twee derde van de kopers van zelfzorggeneesmiddelen ontvangt geen mondelinge informatie over het gebruik ervan. Zij geven aan er ook geen behoefte aan te hebben; de meerderheid leest wel de bijsluiter om aan informatie te komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
ACM onderzoekt mogelijk excessieve prijzen geneesmiddelen
Vanwege signalen over concurrentieverstorende praktijken heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij drie bedrijven in de geneesmiddelensector informatie opgevraagd. De ACM wil onder meer nagaan of voor een aantal geneesmiddelen excessieve prijzen worden gevraagd. De bedrijven zijn verplicht gegevens te verstrekken.
Kuipers scherpt regels aan voor toelating dure medicijnen
Om dure innovatieve geneesmiddelen beschikbaar te kunnen houden voor patiënten worden de regels voor toelating in het basispakket aangescherpt, met als gevolg meer prijsonderhandelingen met fabrikanten. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.
IGJ en NZa onderzoeken nieuwe ketens voor huisartsenzorg
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan onderzoeken of innovatieve ketens van huisartsenzorg voldoen aan de normen voor kwaliteit en toegankelijkheid. Beide toezichthouders ontvangen de laatste tijd veel meldingen over deze nieuwe vormen van huisartsenzorg.
VWS verhoogt maximumprijzen medicijnen met lage omzet
De maximumprijzen voor geneesmiddelen met een relatief lage jaaromzet worden met 15% verhoogd. Dat heeft de ministerraad besloten na een voorstel van VWS-minister Ernst Kuipers. Door deze verhoging is de kans groter dat medicijnen met een beperkte financiële ruimte voor de leverancier toegankelijk blijven voor patiënten.
Hoge concentraties psychofarmaca ontdekt in oppervlaktewater
Het Nederlands oppervlaktewater bevat dusdanig hoge concentraties van verschillende psychofarmaca, zoals oxazepam en carbamazepine, dat risico’s voor het waterleven niet zijn uitgesloten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het RIVM, die artsen oproepen alerter te zijn op de hoeveelheid die ze voorschrijven.
Patiënt met ziekte van Crohn kan toe met minder medicatie
Een deel van de patiënten met de ziekte van Crohn kan onder begeleiding veilig het geneesmiddel adalimumab minder vaak nemen, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en Radboudumc.
30% minder bijwerkingen door farmacogenetica
Patiënten hebben 30% minder last van ernstige bijwerkingen als de dosering van hun medicatie wordt afgestemd op hun DNA-profiel. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek onder zevenduizend patiënten in zeven landen, onder leiding van het LUMC.
Nieuw landelijk akkoord voor preventie en gezondheid
Fysieke en mentale gezondheid bevorderen door lokaal en regionaal slim samen te werken aan meer preventie. Dat is het doel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ondertekend samen met gemeenten, zorgverzekeraars en GGD’en.
Waarschuwing voor illegale afslankpil Iomax
Na gebruik van het afslankmiddel Iomax is een tweede melding van een subarachnoïdale bloeding binnengekomen bij Bijwerkingencentrum Lareb. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw dit illegale product niet in te nemen.
Back to top