Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Extra stimulans EMA voor ontwikkeling weesgeneesmiddelen

PW27/28 - 24-06-2020
Om de ontwikkeling van weesgeneesmiddelen extra te stimuleren hoeft de academische wereld niet langer te betalen voor wetenschappelijk advies van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). De kosten voor dergelijke adviezen liepen tot voor kort in de tienduizenden euro’s.
Extra stimulans EMA voor ontwikkeling weesgeneesmiddelen

Omdat academische centra hebben aangegeven dat dergelijke bedragen een belangrijk obstakel zijn om bij EMA aan te kloppen voor advies, heeft het Europees agentschap besloten deze kosten te schrappen. Dit geldt voor zowel publieke als privéuniversiteiten, niet-commerciële onderzoeksinstanties en internationaal gerichte Europese belangengroepen. Belangrijke voorwaarde is dat er geen financiële of andere banden bestaan met de farmaceutische industrie.

Het EMA onderschrijft het grote belang van de academische wereld bij het ontwikkelen van innovatieve geneesmiddelen. “Hun wetenschappelijke onderzoek staat vaak aan de basis van medicijnen voor patiënten met een zeldzame ziekte”, aldus het EMA. Het is daarbij essentieel dat deze centra al in een vroeg stadium in contact komen met Europese instanties om te zien hoe het regulatoire systeem werkt en om voldoende bewijs te kunnen verzamelen over de werking van een nieuw medicijn, zodat baten en risico’s tegen elkaar afgewogen kunnen worden.      

De kosten voor een wetenschappelijk advies van het EMA over geneesmiddelen voor mensen bedroegen tot voor kort tussen de € 44.400 en € 89.000. Voor diergeneesmiddelen ging het om €14.600 tot 44.400.

   

Document acties

Back to top