Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Midden-Holland slaat alarm over internetapotheek VGZ

PW26 - 28-06-2022
Apothekers in Midden-Holland maken zich grote zorgen over zorgverzekeraar VGZ die volgens hen de internetapotheek een voorkeurspositie wil geven boven de regionale apotheek. Met een pamflet, dat ze samen met huisartsen gaan verspreiden, waarschuwen ze hun patiënten voor de grote gevolgen voor de persoonlijke dienstverlening van de apotheek.
Midden-Holland slaat alarm over internetapotheek VGZ

Volgens de Coöperatie Samenwerkende Apotheken Midden-Holland (SAMH), met 24 aangesloten openbare apotheken, kiezen zorgverzekeraars als VGZ voor landelijke internetapotheken boven de regionale apotheek, om zodoende kosten te besparen. “Doel van zorgverzekeraars is in zo min mogelijk leveringen per jaar de geneesmiddelen bij patiënten te laten bezorgen door de internetapotheek”, zegt SAMH-voorzitter Bas Bruines, apotheker van de Poliklinisch Apotheek Midden Holland.

Met hun zorgpamflet (zie afbeelding hieronder), dat ze vanaf 1 juli samen met de regionale huisartsen gaan verspreiden, willen de apothekers patiënten waarschuwen dat ze bij een internetapotheek voorlichting missen over de werking en bijwerkingen van geneesmiddelen. “Huisartsen steunen onze actie en delen onze zorgen. Apothekers en huisartsen kennen hun patiënten en zijn goed bereikbaar voor vragen”, aldus Bruines.

VGZ heeft sinds begin dit jaar de landelijke internetapotheken MedApp en De Nationale Apotheek gecontracteerd voor de nieuwe Online Medicijnservice, met als doel “tijd- en plaats-onafhankelijke” farmaceutische zorg aan te bieden, vertelt VGZ-woordvoerder Peter Winkens. “Door de COVID-pandemie zien we dat veel verzekerden gewend zijn aan online bestellen. Die service willen we ook leveren voor medicijnen, en dat gaan we verder ontwikkelen met deze online aanbieders.”

Gelijke kansen

VGZ verzendt mailings naar haar leden met de boodschap dat de internetapotheek het medicijngebruik gemakkelijker kan maken, inclusief de bezorging van spoedmedicatie. In een eerder gesprek met de apothekers uit Midden-Holland heeft VGZ, volgens Bruines, gezegd niet actief te gaan werven voor deze online service. “Drie e-mails sturen in korte tijd naar patiënten over de internetapotheek, dat vind ik niet vrijblijvend aanbieden.”

VGZ geeft aan het “erg jammer” te vinden dat de apothekers patiënten gaan waarschuwen voor de nieuwe online medicijnservice. “We hebben ze uitgelegd dat alle apotheken gelijke kansen hebben gekregen om onze online aanbieder te worden”, aldus Winkens, die benadrukt dat VGZ op de lange termijn met meer internetapotheken gaat samenwerken.

Thuisbezorgen

Volgens de zorgverzekeraar is het niet de bedoeling patiënten weg te halen bij de openbare apotheek. “Dan zouden we online voordelen bieden, maar dat doen we niet.” Dat VGZ kiest voor internetapotheken primair om kosten te besparen is volgens de woordvoerder onjuist. “Maar het is wel onze maatschappelijke verantwoordelijkheid de kosten in de zorg te drukken daar waar het kan. Dat geldt ook voor de kosten van het verstrekken van medicijnen."

Ook de apothekers weten dat de zorg op termijn niet kan zonder internet, maar ze vinden het onterecht dat VGZ apothekers “negatief neerzet”. “Door te stellen dat de internetapotheek medicijnen gratis thuisbezorgt, suggereert VGZ dat wij dat niet doen. Terwijl wij al jaren gratis thuisbezorgen”, aldus Bruines. De zorgverzekeraar geeft aan hiermee alleen een voordeel te willen benoemen. Winkens: “Met die mededeling zetten wij ons niet af tegen wat anderen doen.”

Apotheken doven licht

Huisartsen houden op 1 juli een manifestatie op het Malieveld, om hun zorgen te uiten over de toenemende druk op de huisartsenzorg. Coöperatie SAMH steunt de huisartsen door op deze dag in alle 24 regionale apotheken van 9.00 uur tot 17.00 uur de lichten te doven. Bruines: “Hiermee delen we de zorgen van de huisartsen over de ontwikkelingen in de eerstelijnszorg in Nederland.”

 

Document acties

Back to top