Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ: antigeensneltesten van Coronatestservice niet veilig

16-02-2021
Coronatestservice mag voorlopig geen antigeensneltesten voor COVID-19 afnemen, uitvoeren en analyseren. Het bedrijf kan de kwaliteit en veiligheid onvoldoende borgen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.
IGJ: antigeensneltesten van Coronatestservice niet veilig

Het bedrijf Q-COMED, bekend onder de naam Coronatestservice, kreeg al eerder een waarschuwing van de inspectie. Toen ging het onder meer over onvoldoende hygiëne, voor zowel de mensen die kwamen voor een test, als de mensen die werken op de teststraat. Ook zijn de antistoftesten niet volgens de handleiding gebruikt. Tijdens dit eerste onderzoek werden er nog geen antigeensneltesten uitgevoerd.

Bij een recent bezoek zagen de inspecteurs dat Coronatestservice de veiligheid en kwaliteit van het diagnostisch proces van de antigeensneltest voor COVID-19 niet of onvoldoende zijn geborgd. Ook is binnen het management van het bedrijf onvoldoende kennis en gevoel van urgentie aanwezig op het gebied van infectiepreventie.

De IGJ heeft er onvoldoende vertrouwen in dat Coronatestservice zonder ingrijpen de risico’s zal wegnemen. Pas als het management een aantal maatregelen heeft genomen om de kwaliteit en veiligheid van de zorg te verbeteren en de inspectie dat heeft beoordeeld, mag het bedrijf weer antigeensneltesten afnemen, uitvoeren en analyseren.

Coronatestservice mag wel doorgaan met PCR-testen en antistoftesten, mits ook daar voldoende verbeteringen zijn doorgevoerd.

Document acties

Back to top