Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hoge kosten medicijnen door kapitaal en mislukkingen

PW13 - 22-03-2019
Kapitaal en mislukte ontwikkelingstrajecten zijn de grootste kostenposten bij het op de markt brengen van een nieuw geneesmiddel. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Gupta Strategists.
Hoge kosten medicijnen door kapitaal en mislukkingen

De kosten voor kapitaal (53% van het totaal) kunnen omlaag door geneesmiddelen eerder toe te staan op de markt, zodat de doorlooptijd van het onderzoek verkort. Een tweede optie is het stimuleren van de valorisatie van intellectueel eigendom tussen universiteiten en farmaceutische bedrijven, aldus de onderzoekers, die de ontwikkelkosten van medicijnen analyseerden in opdracht van de belangenverenging van biotechbedrijven HollandBIO.

Een ander oplossing voor de hoge kosten voor de ontwikkeling van een geneesmiddel – gemiddeld $ 2,5 miljard – is een breder aanbod van financieringsbronnen.

Verder kunnen volgens de onderzoekers kosten worden bespaard door de toelatingscriteria voor geneesmiddelen die de markt niet halen te versoepelen, zodat bijvoorbeeld universiteiten kunnen monitoren wat een geneesmiddel doet in de praktijk en of deze niet alsnog succesvol kan zijn.

 

Document acties

Back to top