Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Miljoenen voor nieuwe standaard farmaceutisch onderzoek

PW08 - 12-02-2018
Het herdefiniëren van bestaande geneesmiddelen op basis van hun moleculaire werking kan volgens een Europese onderzoeksgroep veel gezondheidswinst opleveren. Voor hun onderzoek, onder leiding van het Maastricht UMC en de Universiteit Maastricht, hebben de onderzoekers € 5,6 miljoen subsidie ontvangen.
Miljoenen voor nieuwe standaard farmaceutisch onderzoek

In de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen staat het bestrijden van symptomen in afzonderlijke organen meestal centraal en niet de onderliggende bron van de ziekte. Veel aandoeningen hebben volgens de onderzoekers echter onderliggende moleculaire mechanismen die nauw aan elkaar verwant zijn. Door die in kaart te brengen, wordt de relatie tussen symptomen en ziekte beter zichtbaar.

Dat opent deuren om huidige geneesmiddelen op een heel andere manier in te zetten en anders te kijken naar farmaceutisch onderzoek, schrijven de Maastrichtse onderzoekers in Systems Biology and Application.

Met de Europese miljoenensubsidie uit het Horizon 2020-programma gaan de wetenschappers hun theorie verder in de praktijk onderzoeken. Met uiteindelijk als doel de basis te leggen voor een nieuwe standaard in geneesmiddelonderzoek en een herdefiniëring van het begrip ‘ziekte’.

Document acties

Back to top