Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Generiek methylfenidaat net zo werkzaam, vindt CBG

PW07 - 02-02-2018
Meldingen over verminderde werkzaamheid van methylfenidaat met verlengde afgifte kunnen niet verklaard worden door een verschil tussen Concerta en de generieken van Sandoz en Mylan. Dat blijkt uit onderzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Generiek methylfenidaat net zo werkzaam, vindt CBG

Het CBG beoordeelde de meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb had ontvangen over verminderde werkzaamheid van methylfenidaat na het switchen naar een generiek geneesmiddel. Uit het eigen onderzoek concludeert het college dat deze producten uitwisselbaar zijn en de werkzaamheid hetzelfde is.

Bij tabletten met verlengde afgifte, zoals Concerta en de generieken hiervan, houdt de werking tot ongeveer twaalf uur aan. Bij ADHD-middelen is bekend dat de duur van de werkzaamheid per persoon en per dag kan verschillen. Bij wisseling van merk is het mogelijk dat deze verschillen meer opvallen en aan de wisseling toegeschreven kunnen worden, aldus het CBG.

Lareb ontving vanaf 2014 ongeveer 70 meldingen over een verminderde werkzaamheid van generieke methylfenidaat-tabletten met verlengde afgifte na substitutie. Daarbij ging het in 30 meldingen over wisseling van Concerta naar methylfenidaat van fabrikant Sandoz en 37 na wisseling van Concerta naar Mylan.

 

Document acties

Back to top