Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Blokhuis: vitamine K-injectie voor alle pasgeborenen

10-06-2021
Alle pasgeborenen krijgen vanaf medio 2022 vlak na de geboorte een eenmalige intramusculaire vitamine K-injectie van één milligram. Ouders die tegen een injectie zijn kunnen kiezen voor orale toediening. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS besloten.
Blokhuis: vitamine K-injectie voor alle pasgeborenen

Blokhuis neemt hiermee het advies over van de Gezondheidsraad. De raad verwacht dat door het nieuwe toedieningsbeleid twee tot vijf gevallen van late vitamine K-bloedingen per jaar voorkomen kunnen worden ten opzichte van het huidige toedieningsbeleid.

De Gezondheidsraad constateerde enkele jaren geleden dat het huidige beleid niet het beoogde effect heeft. Alle zuigelingen krijgen na de geboorte oraal vitamine K toegediend. Een tekort aan deze vitamine kan namelijk leiden tot ernstige bloedingen, bijvoorbeeld in de hersenen. Borstgevoede zuigelingen met een verstoorde vetopname nemen vitamine K echter minder goed op. Om bloedingen te voorkomen adviseert de Gezondheidsraad daarom over te gaan op een andere toedieningsvorm: een eenmalige injectie.

“Voor de praktijk is het van belang dat voor de intramusculaire toediening en het oraal alternatief moet worden overgestapt naar een vitamine K-preparaat dat hiervoor geschikt en voldoende beschikbaar is”, schrijft Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de Gezondheidsraad is er in Nederland één middel beschikbaar dat aan de eisen voldoet: Konakion MM voor kinderen.

Het RIVM is gevraagd na de zomervakantie te beginnen met voorbereidingen en een en ander af te stemmen met betrokken (beroeps)organisaties. Naar verwachting zal de eerste injectie medio 2022 plaatsvinden. Voor (toekomstige) ouders wordt landelijk voorlichtingsmateriaal ontwikkeld.

 

Document acties

Back to top