Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

E-health verbetert therapietrouw chronische patiënt

PW5 - 25-01-2021
E-health helpt patiënten met chronische aandoeningen bij het trouw innemen van hun geneesmiddelen. Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Nivel en de Sint Maartenskliniek.
 E-health verbetert therapietrouw chronische patiënt

Het sterkste bewijs hiervoor is te vinden bij e-health-interventies via sms, mobiele apps en telefoongesprekken, concluderen de onderzoekers, die 21 wetenschappelijke artikelen hebben onderzocht.

Bij de e-health-interventies zijn verschillende strategieën toe te passen, maar niet alle strategieën zijn even geschikt voor het verbeteren van therapietrouw.

Wat volgens de onderzoekers wel werkt, is patiënten vaardigheden aanleren, bijvoorbeeld met een app die de inname bijhoudt van bloeddrukverlagers en de bloeddruk toont. Op die manier zien patiënten ook het effect van de geneesmiddelen.

Verder kan een apotheker in een telefoongesprek eventuele drempels wegnemen die patiënten ervaren bij het innemen van medicatie. Ook ‘slimme’ medicijnverpakkingen die een bericht sturen naar de zorgverlener als een patiënt meerder keren geen geneesmiddel heeft ingenomen, kunnen de kwaliteit van zorg verbeteren. 

 

Document acties

Back to top