Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Risico op verhoogde intra-oculaire druk door Eylea voorgevulde spuit

15-04-2021
Over het gebruik van de Eylea voorgevulde spuit komen meldingen binnen van verhoogde intra-oculaire druk. De meest waarschijnlijke oorzaak zijn verkeerde handelingen bij het voorbereiden en injecteren, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Risico op verhoogde intra-oculaire druk door Eylea voorgevulde spuit

De verhoogde druk van de vloeistof in het oog door het gebruik van de Eylea 40 mg/ml (aflibercept-oplossing voor intravitreale injectie) komt ongeveer zeven keer vaker voor dan bij toediening met een Luer-lock-spuit gevuld met Eylea-oplossing voor injectie uit een injectieflacon. Het CBG adviseert daarom de injecties uitsluitend te laten uitvoeren  door zorgverleners die getraind zijn in het gebruik van Eylea voorgevulde spuit. 

Eylea voorgevulde spuit wordt gebruikt voor de behandeling van de volgende oogaandoeningen: neovasculaire (natte) leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) en verschillende vormen van visusverslechtering. Een intravitreale injectie is een injectie met een geneesmiddel in het glasachtig lichaam van het oog. Bayer heeft over dit onderwerp een Direct Healthcare Professional Communicatie (DHPC) verstuurd aan ziekenhuisapothekers, oogartsen en physician assistants.

 

Document acties

Back to top