Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ASN Bank stopt met beleggen in vijf farmabedrijven

06-03-2019
Vanwege misstanden, onethisch handelen en tekortschieten in interne procedures stopt ASN Bank met beleggen in vijf farmaceutische bedrijven. Onderzoeksbureau Sustainalytics beoordeelde voor de bank het ethisch bewustzijn van de farmaceutische sector.
ASN Bank stopt met beleggen in vijf farmabedrijven

ASN Bank verbreekt de relaties met de volgende internationale bedrijven: Bristol-Meyers Squibb, BTG, Novartis, Indivior en Merck & Co.

In vijf farmaceutische bedrijven blijft de bank wel investeren: GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Novo Nordisk, Astellas Pharma en Orion. Verder heeft ASN Bank het bedrijf Merck KGAA nieuw toegevoegd, vanwege goed beleid en weinig misstanden.

In opdracht van ASN Bank had Sustainalytics de bedrijven beoordeeld op ethisch handelen, de ontwikkeling en productie van veilige geneesmiddelen, verantwoorde marketing en eigen beloningssystemen om ethisch handelen te stimuleren.

In het evaluatierapport concludeert de bank gematigd positief dat het ethisch bewustzijn van de farmaceutische industrie in de afgelopen jaren iets is verbeterd. Met name de bedrijven waarmee ASN Bank tussen 2015 en 2019 intensieve gesprekken heeft gevoerd scoren beter. De bank stelt dat  AstraZeneca transparanter is geworden over betalingen aan artsen wereldwijd. Het bedrijf heeft dit toegezegd na kritische vragen hierover van ASN Bank, tijdens een aandeelhoudersvergadering vorig jaar.

Ondanks de kleine vooruitgang die is geboekt, vindt ASN Bank dat farmaceutische bedrijven hun ethische normen moeten verbeteren. Ook bij de goedgekeurde bedrijven komen nog steeds misstanden voor, benadrukt de bank, die daar extra scherp op zal blijven letten.

De farmaceutische industrie is volgens ASN Bank onmisbaar voor de gezondheid en het welzijn van patiënten, maar de bedrijven moeten hun gedrag meer in dienst stellen van die patiënten.

$ 30 miljard boetes

Onethische praktijken komen volgens Sustainalytics in de farmaceutische industrie op grote schaal voor. Incidenten op het gebeid van productkwaliteit, veiligheid en onethisch gedrag zouden farmaceutische bedrijven in de Verenigde Staten in de afgelopen tien jaar meer dan $ 30 miljard hebben gekost aan boetes.

In 2016 schreef Sustainalytics in opdracht van ASN Bank een rapport waaruit bleek dat de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld onvoldoende toezicht houden op het onderzoek, de ontwikkeling en de verkoop van medicijnen. Ook zouden de bedrijven hierover niet transparant zijn.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Farmaceutische bedrijven
Back to top