Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Positief advies voor vergoeding finerenon

PW16 - 12-04-2022
Finerenon (Kerendia), voor de behandeling van chronische nierschade bij volwassenen met diabetes mellitus type 2, komt in aanmerking voor opname in het Geneesmiddelenvergoedingssystemen (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Positief advies voor vergoeding finerenon

De fabrikant heeft vergoeding van Kerendia – beschikbaar in tabletten van 10 en 20 mg – gevraagd voor de behandeling van chronische nierschade (CNS) bij volwassenen met diabetes mellitus type 2. Het gaat specifiek om patiënten met een lage nierfunctie (CNS-stadium 3 of 4), bij wie het lichaam niet goed in staat is via de nieren afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Ook moet sprake zijn van te veel eiwitten in de urine (albuminurie).

ZIN adviseert finerenon (Kerendia) op te nemen op Bijlage 1B van het GVS, met als voorwaarde voor vergoeding: uitsluitend voor een verzekerde van 18 jaar of ouder met CNS met diabetes mellitus type 2.

Patiënten met diabetes mellitus type 2 hebben een hoger risico om CNS te ontwikkelen. Patiënten met CNS kunnen last hebben van onder meer moeheid, lusteloosheid, gebrek aan eetlust en kortademigheid.

 

Document acties

Back to top