Zware medicatie eenvoudig zonder recept te bestellen
Websites nauwelijks te onderscheiden van internetapotheek
De Consumentenbond bestelde bij twaalf aanbieders in binnen- en buitenland twintig receptgeneesmiddelen zonder recept, zoals antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen. Zestien medicijnen werden bezorgd, vanuit Nederland, Groot-Brittannië, Zwitserland, India en Singapore.
Uit een analyse van het RIVM bleek dat in bijna alle geleverde geneesmiddelen meer of minder werkzame stof zat dan op de verpakking staat. Een kleine afwijking kan ook bij reguliere geneesmiddelen voorkomen, aldus de Consumentenbond, maar in bepaalde antibioticumpillen zat veel te veel werkzame stof: 635 mg in plaats van 500 mg.
In Nederland is het niet toegestaan om receptgeneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift. Sommige van de door de Consumentenbond onderzochte webwinkels zijn dan ook duidelijk illegaal, en vragen betaling in cash of met cryptovaluta. Ook drukken ze de klant op het hart de naam van het bedrijf niet te gebruiken bij de bestelling.
Zorgwekkend zijn volgens de Consumentenbond de professioneel ogende websites die nauwelijks te onderscheiden zijn van legale internetapotheken. Ze ontduiken de Nederlandse wetgeving via buitenlandse artsen en apotheken. Zo kreeg een mystery shopper na het invullen van een medische vragenlijst een antibioticumkuur van een Britse apotheek, op voorschrift van een arts in Roemenië. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) noemt deze constructies volgens de Consumentenbond "absoluut ongewenst".