Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zware medicatie eenvoudig zonder recept te bestellen

Websites nauwelijks te onderscheiden van internetapotheek

PW10 - 26-02-2019
Zware receptgeneesmiddelen bestellen op internet, zonder controle van een arts, is kinderlijk eenvoudig. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die minister Bruins van Medische Zorg oproept actiever te waarschuwen voor het zonder recept bestellen van zware medicatie.
Zware medicatie eenvoudig zonder recept te bestellen

De Consumentenbond bestelde bij twaalf aanbieders in binnen- en buitenland twintig receptgeneesmiddelen zonder recept, zoals antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen. Zestien medicijnen werden bezorgd, vanuit Nederland, Groot-Brittannië, Zwitserland, India en Singapore.

Uit een analyse van het RIVM bleek dat in bijna alle geleverde geneesmiddelen meer of minder werkzame stof zat dan op de verpakking staat. Een kleine afwijking kan ook bij reguliere geneesmiddelen voorkomen, aldus de Consumentenbond, maar in bepaalde antibioticumpillen zat veel te veel werkzame stof: 635 mg in plaats van 500 mg.

In Nederland is het niet toegestaan om receptgeneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift. Sommige van de door de Consumentenbond onderzochte webwinkels zijn dan ook duidelijk illegaal, en vragen betaling in cash of met cryptovaluta. Ook drukken ze de klant op het hart de naam van het bedrijf niet te gebruiken bij de bestelling.

Zorgwekkend zijn volgens de Consumentenbond de professioneel ogende websites die nauwelijks te onderscheiden zijn van legale internetapotheken. Ze ontduiken de Nederlandse wetgeving via buitenlandse artsen en apotheken. Zo kreeg een mystery shopper na het invullen van een medische vragenlijst een antibioticumkuur van een Britse apotheek, op voorschrift van een arts in Roemenië. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) noemt deze constructies volgens de Consumentenbond "absoluut ongewenst".

Document acties

Back to top