Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meldingen van nierstenen na gebruik mesalazine

PW08 - 21-02-2019
Bij gebruik van het ontstekingsremmende maagdarmmiddel mesalazine zijn meldingen gemaakt over het ontstaan van nierstenen.
Meldingen van nierstenen na gebruik mesalazine

Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover twee meldingen. In andere Europese landen zijn tientallen van dezelfde meldingen binnengekomen. De samenstelling van de nierstenen is in de meeste gevallen niet geanalyseerd. Bij vier patiënten werd mesalazine in de nierstenen aangetoond en bij twee van hen bestonden de stenen zelfs voor 100% uit mesalazine. Door kristallisatie van stoffen in de urinewegen kunnen zich nierstenen vormen. Bij inflammatoire darmziekten kan, door toedoen van ontstekingen, de opname van stoffen minder goed zijn, waardoor nierstenen kunnen ontstaan.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de fabrikant verzocht om het ontstaan van nierstenen als bijwerking bij het gebruik van mesalazine nauwlettend te monitoren voor het volgende periodieke veiligheidsrapport (PSUR). Mesalazine wordt gebruikt als lokale onstekingsremmer bij inflammatoire darmziekten als colitis ulcerosa en – in minder mate – bij de ziekte van Crohn.

Document acties

gearchiveerd onder: Nierstenen, Mesalazine
Back to top