Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zwolse apothekers willen hulpmiddelen zelf leveren

PW11 - 15-03-2021
Het Isala Ziekenhuis en apothekers en huisartsen in Zwolle en Meppel willen medische hulpmiddelen zelf leveren vanuit de eigen regio. Hierover gaan de partijen in gesprek met Zilveren Kruis, die apotheken niet langer contracteert en deze producten inkoopt bij landelijke aanbieders. “Een regionale keten levert de beste zorg rondom de patiënt.”
Zwolse apothekers willen hulpmiddelen zelf leveren

Omdat de lokale apotheek beschikt over het complete farmaceutische dossier – inclusief hulpmiddelen – moet die deze middelen ook leveren. Dat is de essentie van het voorstel dat de Raad van Bestuur van het Isala Ziekenhuis, zo’n tachtig apotheekhoudende huisartsen en ongeveer veertig apothekers in de regio Meppel en Zwolle, willen bespreken met Zilveren Kruis, vertelt apotheker Albert Drouven, voorzitter van de Coöperatieve Apothekers Vereniging regio Zwolle (CAVRZ). “Iedereen praat over ketenzorg en -financiering en Zilveren Kruis besluit medische hulpmiddelen landelijk in te kopen, dat vinden wij onbegrijpelijk.”

Zilveren Kruis koopt net als andere zorgverzekeraars met ingang van 2021 alleen nog medische hulpmiddelen – zoals diabetesmateriaal, incontinentieluiers en verbandmiddelen – in bij landelijke speciaalzaken. Zilveren Kruis zet de apotheker ook buitenspel als het gaat om de levering van hulpmiddelen: patiënten kunnen die alleen nog bij hun lokale apotheek halen als zij bijbetalen of een restitutiepolis hebben.

Het beleid van Zilveren Kruis zorgde de afgelopen maanden al voor veel commotie. De KNMP, 27 apotheken en zes patiënten stapten tevergeefs naar de rechter, en apothekerscoöperatie NAPCO diende een petitie in bij de Tweede Kamer.

Schrijnend

Volgens Drouven heeft de landelijke inkoop door Zilveren Kruis inmiddels geleid tot “schrijnende situaties” in zijn regio, doordat hulpmiddelen soms te laat worden geleverd. Bijvoorbeeld bedonderleggers en incontinentiemateriaal voor terminale patiënten. Drouven: “Patiënten laten in deze fase soms alles lopen, en het lukt landelijke leveranciers niet altijd dat materiaal binnen zes uur te leveren. Dan is de menselijke maat voor mij zoek.”

Zilveren Kruis stelt dat spoedleveringen binnen zes uur worden afgeleverd bij patiënten thuis. In een reactie op een Radar-uitzending gaf de zorgverzekeraar onlangs wel aan “een aantal klachten” te hebben ontvangen van verzekerden, omdat hulpmiddelen bij niet-spoed te lang onderweg waren bij twee leveranciers. “Als apothekers uit de regio Zwolle aangeven dat leveranciers niet voldoen aan onze eisen, ontvangen we graag concrete voorbeelden, dan gaan we dat uitzoeken”, aldus woordvoerder Christine Rompa van Zilveren Kruis.

Regionaal aanbod

Het tegenaanbod van de zorgverleners uit de regio Zwolle is dat ze patiënten zelf willen voorzien van hulpmiddelen. De partijen hopen dat Zilveren Kruis wil meedenken, want regionale samenwerking biedt de beste zorg, benadrukt Drouven. “Als keten houden we een compleet beeld van de patiënt. Onze bezorgers hebben vaak een huissleutel en komen bij patiënten thuis.” Ook verwachten de zorgverleners verspilling van hulpmiddelen te kunnen voorkomen.

Zilveren Kruis gaat, volgens woordvoerder Rompa, graag in gesprek met de regio Zwolle. “Als deze partijen echt regionaal willen samenwerken, horen wij graag wat de plannen zijn.”

 

 

Document acties

Back to top