Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Inspectie gaat leefstijlbegeleiding stimuleren

PW27en28 - 30-06-2022
Zorgverleners moeten hun patiënten leefstijlbegeleiding aanbieden tegen roken en overgewicht. Daarbij moeten zij de wensen, behoeften en mogelijkheden van patiënten voorop stellen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Inspectie gaat leefstijlbegeleiding stimuleren

Verder verwacht de inspectie dat verschillende typen zorgverleners goed met elkaar samenwerken, zoals huisartsen, diëtisten, leefstijl- en stoppen-met-roken-coaches, verslavingsdeskundigen, psychologen en specialisten in ziekenhuizen en klinieken.

IGJ gaat ook kijken naar de deskundigheid van zorgverleners in de leefstijlbegeleiding, bijvoorbeeld of ze methodes hanteren die bewezen effectief zijn, en richtlijnen en handreikingen gebruiken die door professionals zijn vastgesteld.

In het ‘toetsingskader persoonsgerichte leefstijlbegeleiding in de zorg’ staat waarop de inspectie precies gaat letten. Het toezicht vindt plaats in drie regio’s waar meer rokers en mensen met overgewicht wonen dan gemiddeld. Daarbij kijkt IGJ door de bril van de cliënten en naar hun contacten met verschillende typen zorgverleners. Dat gebeurt in gesprekken met cliënten en zorgverleners samen.

Nederland gezonder

De activiteiten van de inspectie passen binnen het Nationaal Preventieakkoord van eind 2018, waarin meer dan tweehonderd afspraken staan om Nederland gezonder te maken. De strijd tegen roken en het terugdringen van overgewicht zijn belangrijke onderdelen: bijna de helft van de Nederlandse volwassenen is te zwaar en door roken en overgewicht worden mensen ziek en overlijden ze eerder.

Document acties

gearchiveerd onder: leefstijlbegeleiding, IGJ
Back to top