Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Risico gangreen van Fournier bij enkele SGLT-2-remmers

PW05 - 31-01-2019
Bij gebruik van SGLT-2-remmers met de werkzame stof canagliflozine (Invokana, Vokanamet), dapagliflozine (Forxiga, Xigduo), empagliflozine (Jardiance, Synjardy) of ertugliflozine (Steglatro) zijn meldingen gedaan over het optreden van gangreen van Fournier.
Risico gangreen van Fournier bij enkele SGLT-2-remmers

Het gaat hierbij om een zeldzame, maar ernstige en potentieel levensbedreigende infectie waarbij het lichaamsweefsel van de externe genitaliën en het perineum afsterft.

Geadviseerd wordt om bij een vermoeden op gangreen van Fournier het gebruik van bovengenoemde bloedglucoseverlagende middelen te stoppen, en onmiddellijk een passende behandeling te starten. Klachten die in verband gebracht worden met deze infectie zijn: hevige pijn, gevoeligheid, roodheid of zwelling van de geslachtsorganen of het gebied daaromheen, in combinatie met koorts of ongemak.

De producenten van genoemde middelen hebben gezamenlijk een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) verstuurd om betrokken zorgverleners, onder wie openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers, te informeren over dit risico.

Document acties

gearchiveerd onder: Fournier, Gangreen, DHPC
Back to top