Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG onderzoekt pictogrammen voor medicijninformatie

PW26en27 - 24-06-2021
Vergunninghouders krijgen binnenkort de mogelijkheid goedgekeurde pictogrammen te plaatsen op het medicijndoosje. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat start met een verkenning naar het gebruik van pictogrammen bij andere typen medicijninformatie.
CBG onderzoekt pictogrammen voor medicijninformatie

Uit verschillende onderzoeken blijkt, volgens het CBG, dat pictogrammen helpen informatie over geneesmiddelen beter te begrijpen. Ook kunnen pictogrammen het goede gebruik van geneesmiddelen stimuleren.

In digitale sessies wil de geneesmiddelenautoriteit de komende periode verkennen hoe veldpartijen omgaan met pictogrammen, en kijken of er wensen en mogelijkheden zijn om basisafspraken te maken over het gebruik. Het gaat daarbij om informatieleveranciers, farmaceutische bedrijven en partijen die advies geven aan het Netwerk Patiënteninformatie, waarvan de KNMP en het CBG deel uitmaken. Het Netwerk Patiënteninformatie zet zich in voor vindbare en betrouwbare online medicijninformatie.

Basisset

Het CBG wil ook de vraag beantwoorden of een (uniforme) basis-pictogrammenset voor het algemeen publiek kan helpen bij het beter begrijpen van informatie over geneesmiddelen en aan het goede gebruik van geneesmiddelen.

Deze verkenning gaat expliciet niet over pictogrammen op medicijnverpakkingen, die gebruikers informeren over de belangrijkste waarschuwingen bij het gebruik. Daarvoor loopt al een publieke consultatie. Dit onderzoek is breder en gaat over het gebruik van pictogrammen bij informatie over medicijnen.

 

 

Document acties

Back to top