Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Platform moet commerciële kaping bereidingen voorkomen

30-06-2021
Door de oprichting van een nieuw platform kunnen bereidingsapotheken en ziekenhuizen commercieel niet-verkrijgbare geneesmiddelen voortaan zelf registreren bij de autoriteiten. Daarmee willen de partijen voorkomen dat commerciële bedrijven deze geneesmiddelen kapen voor eigen gewin.
Platform moet commerciële kaping bereidingen voorkomen

De universitair medische centra Erasmus MC, Radboudumc en UMCG, het Catharina Ziekenhuis en de bereidingsapotheek A15 willen met hun samenwerking garanderen dat unieke geneesmiddelen duurzaam beschikbaar blijven.

Het nieuw op te richten platform is een soort nationaal bedrijf, dat als aanvrager dient van het registratiedossier. Voordeel van deze ‘zelfregistratie’ is, volgens de initiatiefnemers, dat de ziekenhuisapotheken het recht behouden de geneesmiddelen te blijven leveren, tegen een eerlijke prijs.

Prijsverhoging

Ziekenhuisapothekers worstelen nu met het probleem dat farmaceutische bedrijven een aanvraag indienen voor registratie van geneesmiddelen die deze ziekenhuisapotheken maken. Als dat lukt, mag de ziekenhuisapotheek het middelen niet meer leveren en moeten ziekenhuizen gaan inkopen bij deze commerciële partij.

Bovendien gaat de prijs na registratie door een farmaceutisch bedrijf vaak flink omhoog. De samenwerkende partijen noemen als voorbeeld Cystadrops, druppels voor een oogaandoening, die zij voor € 20 leverden terwijl een flesje nu € 1000,- kost.

Goede kwaliteit

De bereidende apotheken richten zich specifiek op geneesmiddelen die ze nu ook al maken, waarvoor ze de technische kennis in huis hebben en waarvan de werking al is bewezen. Volgens de partijen snijdt hierdoor het mes aan twee kanten: het geneesmiddel blijft beschikbaar in goede kwaliteit en tegen een betaalbare prijs.

Het registratieplatform zal op termijn ook gebruikt worden om nieuwe ‘academische’ geneesmiddelen te registreren.

Document acties

Back to top