Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tisagenlecleucel tijdelijk in basispakket

03-01-2019
Het geneesmiddel tisagenlecleucel (Kymriah), voor de behandeling van acute lymfatische leukemie (ALL), wordt voorlopig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg besloten.
Tisagenlecleucel tijdelijk in basispakket

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) concludeert dat tisagenlecleucel voor de behandeling van ALL voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk, en de budgetimpact van € 1,8 miljoen beperkt is. Voor tisagenlecleucel zal het ZIN een weesgeneesmiddelarrangement afsluiten en het gebruik bij instroom in het basispakket evalueren.

Op basis van het advies van het ZIN en de “zeer hoge” behandelbehoefte van ALL heeft Bruins besloten tisagenlecleucel uit de sluis te halen en tot 1 januari 2020 tot het basispakket toe te laten, terwijl de sluisprocedure voor andere indicaties van dit geneesmiddel doorloopt.

Tisagenlecleucel is ook geregistreerd voor de behandeling van diffuus grootcellig B-cel lymfoon (DLBCL); het advies van het ZIN over de vergoeding bij deze aandoening verwacht de minister begin 2019.

Naast tisagenlecleucel is ook het geneesmiddel axicabtagene ciloleucel – merknaam Yescarta – geregistreerd voor de behandeling van patiënten met DLBCL. Beide geneesmiddelen staan voor deze indicatie in de sluis en zijn (nog) geen verzekerde zorg. Bruins is in gesprek met de leveranciers van tisagenlecleucel en axicabtagene ciloleucel over het tussentijds beschikbaar stellen van beide geneesmiddelen.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Zorgverzekering
Back to top