Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Waarschuwing voor doseerfouten bij toepassen belatacept

11-04-2022
Bij gebruik van het nieuwe handelsproduct met belatacept (Nulojix) is alertheid geboden vanwege het risico op doseerfouten. Dit geeft de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC, aan.
Waarschuwing voor doseerfouten bij toepassen belatacept

Het nieuwe handelsproduct heeft een andere productieproces waardoor een hogere onderhoudsdosering nodig is: deze is 6 mg per kilogram lichaamsgewicht in plaats van 5 mg per kilogram lichaamsgewicht. Gedurende ongeveer twee maanden zullen zowel het nieuwe als het oude product op de markt zijn. Bij verwisseling van deze producten is er een risico op over- en onderdosering.

Om het risico op doseerfouten te verkleinen beveelt de PRAC een Direct Health Professional Communication (DHPC) aan, die zorgverleners moet informeren over de wijziging. Afhankelijk van het oordeel van het EMA, zal de fabrikant de DHPC verspreiden onder de betrokken zorgverleners.

Belatacept is een immunosuppressivum dat wordt gebruikt na niertransplantatie. Het voorkomt dat het lichaam de nier van de donor afstoot.

Document acties

gearchiveerd onder: belatacept, doseerfouten
Back to top