Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Patiënt met ziekte van Crohn kan toe met minder medicatie

PW6 - 02-02-2023
Een deel van de patiënten met de ziekte van Crohn kan onder begeleiding veilig het geneesmiddel adalimumab minder vaak nemen, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en Radboudumc.
Patiënt met ziekte van Crohn kan toe met minder medicatie

Patiënten met de ziekte Crohn krijgen nu meestal om de twee weken 40 mg adalimumab geïnjecteerd. Bij deze gangbare dosis blijven opvlammingen van de ontstekingen weg bij 85% tot 90% van de patiënten. Stoppen ze met deze medicatie, dan krijgt minstens de helft weer een opvlamming, maar tot nu toe was niet bekend wat er zou gebeuren als patiënten minder van het geneesmiddel zouden nemen, aldus de onderzoekers.

Bij het merendeel van de patiënten die tijdens deze studie om de vier weken (in plaats van om de twee) 40 mg adalimumab kregen, bleef de ziekte onder controle. Bij slechts een klein deel van de patiënten vlamden de ontstekingen vaker op dan bij de gangbare toediening, en sommige patiënten kregen iets meer klachten, maar die waren ook snel weer onder controle.

Patiënten kunnen dus overwegen de tijd tussen de doses op te rekken, mits goed begeleid door hun eigen arts, concluderen de onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in The Lancet Gastroenterology.

Minder infecties

Volgens de onderzoekers laat deze studie zien dat minder vaak spuiten voordelen heeft. Zo hebben patiënten die afbouwen minder vaak infecties, mogelijk omdat het immuunsysteem minder vaak wordt onderdrukt. Ook hebben ze minder pijn op de plek van injecteren, en vaker spuiten herinnert patiënten vaker aan hun ziekte. Verder bespaart het kosten als patiënten het geneesmiddel minder vaak gebruiken.

Voor een deel van de patiënten is het, volgens de onderzoekers, wenselijk de medicatie te verminderen, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van de bijwerkingen, of het lastig vinden om de injecties mee te nemen op vakantie. Ook kunnen bepaalde vaccinaties niet in combinatie met adalimumab worden gegeven. Patiënten willen daarom weten of ze veilig kunnen minderen met het geneesmiddel.

Klinische praktijk

De studie is een traject geweest van bijna negen jaar, waaraan twintig ziekenhuizen deelnamen. Bij de 174 patiënten in deze studie was de ziekte al geruime tijd voor de start van het onderzoek stabiel. De patiënten zijn allen begeleid door hun eigen arts.

Omdat de studie in de praktijk is uitgevoerd, zijn de resultaten goed toepasbaar in de klinische praktijk, stellen de onderzoekers. In een vervolgstudie gaan de onderzoekers exact berekenen hoeveel geld het kan opleveren als patiënten minder van het geneesmiddel adalimumab gebruiken.

Document acties

Back to top