Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

'Oxfordvaccin’ krijgt goedkeuring EMA

29-01-2021
Het zogeheten ‘Oxfordvaccin’ van AstraZeneca is het derde vaccin tegen COVID-19 dat is goedgekeurd door de humane geneesmiddelencommissie van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Het vaccin kan worden gebruikt bij volwassenen vanaf 18 jaar en krijgt een voorwaardelijke handelsvergunning.
'Oxfordvaccin’ krijgt goedkeuring EMA

Het vaccin van AstraZeneca biedt 60% bescherming tegen COVID-19 bij volwassenen tot 55 jaar. Over de effectiviteit bij personen boven de 55 jaar zijn onvoldoende gegevens bekend, maar ook voor deze groep is enige werkzaamheid te verwachten, zegt het EMA. Dit vandaag goedgekeurde COVID-19-vaccin werkt op een andere manier dan de twee eerdere mRNA-vaccins. Het is een vectorvaccin dat bestaat uit een verkoudheidsvirus waarin een stukje coronavirus is ingebouwd.

“Het is mooi dat dit derde goedgekeurde vaccin op een andere manier werkt dan de twee eerder geregistreerde, dat biedt perspectief bij de bestrijding van de verschillende varianten van het virus”, aldus professor Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Tweede prik

Toediening vindt plaats op twee momenten: na de eerste prik volgt vier tot twaalf weken later een tweede prik. Het lijkt erop dat wanneer er meer tijd tussen de eerste en tweede prik zit, het vaccin dan beter werkt.
De studies die ten grondslag liggen aan de beoordeling van het 'Oxfordvaccin' zijn uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. De studiepopulatie betrof bijna 11.000 personen. De bijwerkingen die optraden zijn vergelijkbaar met andere vaccinaties en over het algemeen mild en tijdelijk van aard.

Document acties

Back to top