Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meer complicaties binnen drie maanden na stoppen pil

PW16 - 14-04-2023
Bij vrouwen die binnen drie maanden nadat ze zijn gestopt met de pil zwanger worden komt vaker zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte voor. Het type pil is ook van invloed op deze complicaties. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc bij ruim zevenduizend zwangerschappen.
Meer complicaties binnen drie maanden na stoppen pil

Bij 15% van de zwangerschappen was sprake van pilgebruik in de drie maanden voor de zwangerschap. Bij deze vrouwen kwam zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte ruim anderhalf keer zoveel voor als bij vrouwen die niet de pil gebruikten in deze periode.

De onderzoekers, die de resultaten hebben gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology, benadrukken dat de complicaties relatief zeldzaam waren, ook bij vrouwen die kort na het stoppen van de pil zwanger werden: 3% voor zwangerschapsvergiftiging en 6% voor vroeggeboorte.

Progesteron

Verder blijkt uit de studie dat bij gebruik van de pil uit de eerste en tweede generatie vaker sprake was van zwangerschapsvergiftiging, terwijl bij de derde generatie vroeggeboortes vaker voorkwamen. De pil van de vierde generatie werd te weinig gebruikt voor betrouwbare conclusies.

De verschillende generaties bevatten een ander type progesteron; mogelijk speelt dat een rol bij het ontstaan van de complicaties. Ook de hoeveelheid oestrogeen wisselt tussen verschillende pilvarianten.

Andere anticonceptie

Hoewel de onderzoekers op basis van deze studie nog niet met zekerheid kunnen vaststellen dat de pil de zwangerschapscomplicaties veroorzaakt, kunnen vrouwen een andere vorm van anticonceptie overwegen in de drie maanden na het stoppen van de pil. Dat heeft echter ook nadelen, zoals ongewenst en toch al eerder zwanger worden en meer menstruatieklachten.

De onderzoekers adviseren vrouwen de mogelijkheid van andere anticonceptie te bespreken met hun partner en eventueel een zorgverlener.

Document acties

Back to top