Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Risico op uitstoting van spiraal

14-02-2023
Bij gebruik van een menstruatiecup kan uitstoting van de spiraal optreden. Hiervoor waarschuwt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in een update van de standaard Anticonceptie.
Risico op uitstoting van spiraal

Zowel bij een hormoonspiraal als een koperspiraal is mogelijk het risico op expulsie door gebruik van een menstruatiecup verhoogd. Vrouwen kunnen zo’n cup tijdens de menstruatie in de vagina inbrengen om menstruatiebloed in op te vangen. Bij het verwijderen van de cup kan de vrouw per ongeluk de draadjes van de spiraal meetrekken, wat leidt tot expulsie van de spiraal. Dit gaat soms ongemerkt, bijvoorbeeld doordat de spiraal verdwijnt in een gevulde cup.

Morning-afterpil

Daarnaast is in de herziene standaard een aanvullend advies opgenomen over de morning-afterpil en anticonceptiepil. Aangezien na gebruik van de morning-afterpil met levonorgestrel of ulipristal nog een ovulatie kan optreden, zijn extra anticonceptieve maatregelen nodig. Het NHG adviseert condoomgebruik tot de anticonceptiepil weer veilig is. Dit is het geval als de pil zeven dagen achtereen (bij morning-afterpil met levonorgestrel) of tot de volgende stopweek (bij morning-afterpil met ulipristal) is geslikt.

Document acties

Back to top