Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Rifampicine veilig bij hoge dosering

26-03-2019
Patiënten met ernstige tuberculose kunnen aanzienlijk hogere doseringen van het tuberculosemedicijn rifampicine goed verdragen. Dat blijkt onderzoek van het Radboudumc.
Rifampicine veilig bij hoge dosering

Diverse studies in de afgelopen jaren hebben aangetoond dat een hoge dosis rifampicine zorgt voor een optimale behandeling. De normale lage dosering kan zelfs bijdragen aan het ontstaan van multiresistente vormen van tuberculose, omdat die waarschijnlijk niet in staat is om de tuberculosebacterie effectief te doden. Dat schrijven de onderzoekers in het artikel High-dose rifampicin in tuberculosis: experiences from a Dutch tuberculosis centre, dat is gepubliceerd in PlosOne.

Patiënten met tuberculose krijgen rifampicine in een dagelijkse dosering die momenteel ligt rond de 10 milligram per kilo lichaamsgewicht; maximale dosis per dag is 600 milligram.

Tussen januari 2018 en mei 2018 werden in Nijmegen 88 patiënten behandeld met een aanzienlijk hogere dosis rifampicine, tot maximaal 32 milligram per kilo lichaamsgewicht. De maximale dagdosering schoof daardoor in de richting van 900 tot maximaal 2400 milligram.

Slechts bij één patiënt was tijdens de behandeling een kleine dosisvermindering nodig vanwege darmproblemen. Alle andere patiënten hadden geen problemen met de hoge dosering tijdens de kuur die zes maanden duurde.

Op basis van deze resultaten adviseren de onderzoekers patiënten met ernstige tuberculose of met een lage concentratie rifampicine in het bloed de hogere doseringen voor te schrijven. Of hogere doseringen de behandeling korter kunnen maken en tot minder multiresistentie leiden, is volgens de onderzoekers op basis van dit onderzoek niet te zeggen.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Tuberculosemiddelen, Tuberculose
Back to top