Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Financiën ziekenhuizen gezond ondanks coronacrisis

07-06-2021
Ziekenhuizen in Nederland hebben in 2020 weinig of geen financiële problemen ondervonden door de coronacrisis. 37 ziekenhuizen - 61% van de totale omzet van de sector - boekten een positief resultaat van € 261 miljoen bij een omzet van € 18,6 miljard. Dit rendement is vergelijkbaar met 2019. Dit blijkt uit een eerste analyse van de jaarverslagen van ziekenhuizen over het afgelopen boekjaar.
Financiën ziekenhuizen gezond ondanks coronacrisis

Dat de ziekenhuizen niet in de rode cijfers terechtkwamen, zoals vorig jaar nog werd gevreesd, is onder meer te danken aan de compensatie voor de coronazorg die zij ontvingen en een subsidie voor de zorgbonus, die zijn opgeteld bij de omzet.
Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs onderzochten de cijfers van vijf academische, dertig algemene en twee categorale ziekenhuizen. Hieruit blijkt dat in 2020 sprake was van een daling in klinische opnamen van 14,5%  en een daling van 22,1% in eerste poliklinische bezoeken.
Ook het aantal bedden daalde, met 4,1% naar een totaal van 20.991 bedden. Ondanks minder productie nam de omzet van de ziekenhuizen juist toe, met 5,5% tot € 18,6 miljard. De winst bleef gelijk. De universitaire medische centra deden het volgens de onderzoekers iets minder goed dan de algemene ziekenhuizen; één ziekenhuis rapporteerde rode cijfers.


Hoger ziekteverzuim
Zoals verwacht nam het ziekteverzuim toe: van 5,3% (2019) naar 5,6% in 2020. Dit is de sterkste toename van het verzuim in negen jaar. De totale personeelskosten stegen vorig jaar met 7,4%. De patiënt- en bewonersgebonden kosten namen toe met 3,9% (behandelingen, medicijnen en verzorging) De hoge uitgaven voor de relatief dure en intensieve zorg voor COVID-patiënten werden deels gecompenseerd doordat kosten daalden omdat minder patiënten werden behandeld.

Document acties

Back to top