Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Cannabis verlicht pijn bij fibromyalgie

PW01/02 - 03-01-2019
Medicinale cannabis met een hoog gehalte tetrahydrocannabinol (THC) is effectief als pijnbestrijding bij fibromyalgie. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Cannabis verlicht pijn bij fibromyalgie

Volgens professor Albert Dahan van de afdeling anesthesiologie is dit het eerste echte wetenschappelijke bewijs voor de pijnbestrijdende werking van medicinale cannabis, meldt het LUMC.

In totaal deden twintig fibromyalgiepatiënten mee aan het onderzoek, die chronische pijn ervaren die gepaard gaat met slaapstoornissen, allergieën en darmklachten.

Ze kregen met behulp van een verdamper drie verschillende cannabisproducten toegediend: twee met een hoog THC-gehalte en één zonder. Daarnaast kregen ze placebo-cannabis zonder cannabinoïden.

Bij het gebruik van de twee THC-cannabisproducten ervoeren de patiënten significant minder drukpijn aan spieren en pezen in vergelijking met het placebo.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Cannabis

Reacties

03-01-2019 22:35
B.F. Renirie zegt:

20 personen en dan schrijven over het eerste echte wetenschappelijke bewijs? Heeft de onderzoeker zelf ook gesnoven?

04-01-2019 00:24
C.A.M. van Gils zegt:

Heb over dit bericht een uitgebreide tweet gestart, @ccees met oa Cees Renkens, met als aanzet dat fibromyalgie geen ziekte is en het dus voor cannabis gemakkelijk scoren is, wetenschappelijk of niet.

Back to top