Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vergoeding Mysimba bij overgewicht en afvalprogramma

25-05-2022
Het geneesmiddel Mysimba, met de werkzame stoffen naltrexon en bupropion, voor overgewicht en obesitas, kan worden vergoed uit het basispakket voor patiënten met overgewicht die een afvalprogramma volgen. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Vergoeding Mysimba bij overgewicht en afvalprogramma

Mysimba verlaagt het gewicht als mensen met een caloriearm dieet en meer beweging niet genoeg afvallen: bupropion verlaagt de activiteit van dopamine, waardoor de eetlust afneemt, en naltrexon vermindert de behoefte om te eten. Met Mysimba vallen twee keer zoveel mensen 5% of meer af, en bijna drie keer zoveel mensen 10% of meer.

Uit onderzoek blijkt dat Mysimba effectief is bij patiënten met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger die al deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Ook blijkt het, volgens het ZIN, goed te werken mij patiënten met een BMI tussen 27 en 30 die aan een GLI deelnemen en een of meer ziekten hebben die met overgewicht samenhangen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, slaapapneu of artrose.

De vergoeding geldt alleen voor deze twee groepen, omdat de werking van het medicijn bij hen is aangetoond. Verder stelt het Zorginstituut als voorwaarde dat patiënten die na vier maanden gebruik minder dan 5% van hun oorspronkelijke gewicht zijn afgevallen, moeten stoppen met het middel.

Bijwerkingen

Uit het onderzoek blijkt verder dat patiënten die Mysimba gebruiken veel last hebben van bijwerkingen, zoals misselijkheid, verstopping en duizeligheid. Hierdoor stopt de helft van de mensen tijdens de behandeling met medicijn.

Mysimba is een aanvulling op de GLI-programma’s die zijn erkend door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu(RIVM). Deze programma’s moeten zorgen voor een blijvende gedragsverandering en gezonde leefstijl op lange termijn.

Document acties

Reacties

30-05-2022 15:06
A.K. van Nunen (180060) zegt:

|Waar zijn we mee bezig? Saxenda en Mysimba in het pakket. Vitamine D uit het pakket.
Dit is water naar de zee dragen. Laat mensen de afvalmiddelen zelf betalen blijft er minder voor het eten over (eventueel betaald de overheid de groenteschotel voor deze mensen). Daarnaast geeft het een VEEL beter psychologisch effect.
De vitamine D heeft voor heel veel mensen zeker wel een positief effect. Zeker in de afgelopen Covid periode (binnenzitten) is dit een hele belangrijke toevoeging.
Fons van Nunen

02-06-2022 11:45
A. Taoufik (432263) zegt:

zo zie je dat het helemaal niet om kosten gaat, maar om de lobby :)

01-06-2022 16:34
C. Baggerman (111075) zegt:

Is er een referentie beschikbaar bij het onderzoek waarnaar wordt verwezen?

02-06-2022 12:52
Redactie PW (475106) zegt:

Zie hier een link naar het complete GVS-advies van het Zorginstituut:
https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/adviezen/2022/05/17/gvs-advies-naltrexon-in-combinatie-met-bupropion-mysimba

Back to top