Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geen bijzondere bijwerkingen na 22-wekenprik

PW23 - 02-06-2021
Vaccinatie met het kinkhoestvaccin bij zwangere vrouwen – de 22-wekenprik – heeft niet geleid tot bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen. De meest gemelde bijwerkingen waren pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Geen bijzondere bijwerkingen na 22-wekenprik

Zwangere vrouwen kunnen sinds december 2019 vanaf week 22 van hun zwangerschap een kinkhoestvaccinatie krijgen, als onderdeel van het Rijksvaccinatie Programma (RVP).

Van 16 december 2019 tot en met 31 december 2020 heeft Lareb 205 meldingen ontvangen van vermoede bijwerkingen na vaccinatie met het kinkhoestvaccin. In totaal werden 719 bijwerkingen gemeld.

De meest gemelde bijwerkingen zijn bekende bijwerkingen die ook in de officiële productinformatie staan vermeld van Boostrix en Boostrix polio.

Moeders van Morgen

Moeders van Morgen vraagt zwangere vrouwen hun ervaringen met geneesmiddelen en vaccins te delen. Uit deze gegevens komen, volgens Lareb, vooralsnog geen aanwijzingen dat vaccinatie meer risico geeft op negatieve zwangerschapsuitkomsten.

Omdat het aantal deelnemers in Moeders van Morgen op dit moment nog te klein is, kunnen hier geen conclusies aan worden verbonden. Lareb geeft aan de spontane meldingen en de gegevens uit Moeders van Morgen zorgvuldig te blijven volgen.

 

Document acties

Back to top