Geneesmiddelen
Vergoeding immunotherapie dostarlimab voor baarmoederkanker
Dostarlimab (Jemperli) wordt vanaf nu tot eind 2026 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het geneesmiddel kan in combinatie met chemotherapie worden gebruikt bij de behandeling van baarmoederkanker. Dat heeft VWS-minister Fleur Agema besloten, die hiermee het advies volgt van het Zorginstituut Nederland.
Patiënten positief over digitale ondersteuning bij medicijngebruik
Patiënten die starten met medicijnen voor diabetes zien de meerwaarde in van digitale ondersteuning bij medicatiegebruik vanuit de apotheek. Als verbeterpunten noemen patiënten het gebruik van eenvoudigere taal en meer keuze uit onderwerpen waarover informatie wordt gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Interferon bèta biedt perspectieven bij afweerverlamming door sepsis
Bij patiënten die met een sepsis zijn opgenomen op de intensive care kan interferon bèta de slecht functionerende cellen van het immuunsysteem weer op gang brengen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Lareb: meldingen pijn op injectieplaats denosumab
Tijdens of vlak na het injecteren van denosumab, voor de behandeling van osteoporose, kan pijn ontstaan op de injectieplaats. Dat blijkt uit 38 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Zorginstituut: geen meerwaarde abemaciclib bij borstkanker
Het geneesmiddel abemaciclib (Verzenios), voor de behandeling van patiënten met vroege, niet-uitgezaaide borstkanker, leidt niet tot een hogere overlevingskans. Dat blijkt uit een herbeoordeling door Zorginstituut Nederland, dat de minister van VWS adviseert het medicijn niet op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.
NSAID's geadviseerd na operatie bij obesitas
Patiënten met obesitas die een maag-darmoperatie ondergaan kunnen kortdurend NSAID’s als postoperatieve pijnstilling gebruiken. Dit advies staat in de herziene richtlijn Anesthesie bij obesitas.
Probiotica kunnen gevoelens van somberheid helpen verminderen
Het innemen van probiotica in de vorm van drankjes of tabletten kan helpen om negatieve gevoelens als angst, somberheid of vermoeidheid te verminderen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden, die ook onderzochten welke patiënten het meeste baat hebben bij deze ‘goede’ bacteriën.
Vrouwen stoppen eerder met medicijn tijdens studie hartmedicatie
Vrouwen die meedoen aan onderzoek naar een nieuwe behandeling tegen hart- en vaatziekten stoppen vaker en eerder met het innemen van geneesmiddelen dan mannen. Bijwerkingen waren de belangrijkste reden om te stoppen met de medicatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, meldt de Hartstichting.
Interventie leidt tot halvering antibiotica bij urineweginfecties
Met behulp van een door onderzoekers ontwikkelde interventie voor de behandeling van urineweginfecties bij kwetsbare ouderen daalt het aantal antibioticavoorschriften bij deze aandoening met 50%. Dat blijkt uit internationaal onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam UMC en het UMC Utrecht.
Kankermedicijn trametinib helpt kinderen met ernstige hartziekte
Kinderen die last hebben van een verdikte hartspier door het Noonan-syndroom hebben een lagere kans op overlijden, een harttransplantatie of andere ingrijpende hartoperaties als ze het kankermedicijn trametinib krijgen. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan ook het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis heeft meegedaan.
Geen vergoeding chemotherapie en stamceltransplantatie bij borstkanker
Hoge dosis chemotherapie gevolgd door stamceltransplantatie is geen passende zorg voor bepaalde patiënten met stadium 3 BRCA-1-like borstkanker. Deze intensieve behandeling is niet effectief en kan daarom niet worden vergoed uit het basispakket, concludeert het Zorginstituut Nederland.
Veiligheidsmaatregelen naltrexon/bupropion aangescherpt
Het is nog onduidelijk wat de effecten van het afslankmiddel naltrexon/bupropion (Mysimba) zijn bij langdurige behandeling. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) adviseert daarom de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.
‘Medicijn bij Alzheimer geschikt voor kleine groep patiënten’
Monoklonale antilichamen die het eiwit amyloïde in de hersenen opruimen bij de ziekte van Alzheimer zijn niet geschikt voor de meeste patiënten. Minder dan 15% van de patiënten met geringe geheugenproblemen en vroege dementie komt hiervoor in aanmerking, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Illegale toevoeging corticosteroïd aan kruidenpreparaat Montalin
Gebruikers van het kruidenpreparaat Montalin, dat wordt verkocht als natuurlijke pijnstiller en cholesterolverlager, kunnen zonder dat ze dat weten een corticosteroïd binnenkrijgen. Dat kan onbedoelde en mogelijk ernstige gevolgen hebben, blijkt uit meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.
Staak targeted synthetic-DMARD’s voor een operatie
Patiënten moeten voorafgaand aan een electieve ingreep een behandeling met een targeted synthetic-DMARD’s (tsDMARD’s) tijdelijk staken. Dat adviseert de richtlijn Biologicals en targeted synthetic-DMARD’s.
Zorginstituut adviseert lagere prijs voor medicijn uitgezaaide prostaatkanker
Talazoparib (Talzenna) in combinatie met enzalutamide, voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker, kan worden vergoed uit het basispakket voor de zorgverzekering als de fabrikant na onderhandelingen een lagere prijs vraagt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Zwak bewijs voor medicatie bij posttraumatische stressstoornis
Start een behandeling voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) niet met medicatie. Dit wordt geadviseerd in de herziene richtlijn Posttraumatische stressstoornis van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Er is onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van farmacotherapie in de behandeling van PTSS.
Nortriptyline-tabletten zonder filmlaagje zorgen voor klachten
Nortriptyline-tabletten zonder filmlaagje blijven gemakkelijk plakken in de mond en keel wat zorgt voor pijn, een branderig gevoel of een vieze smaak. Dat blijkt uit ruim vijftig meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Brussel wil Europa aantrekkelijk maken voor producenten medicijnen
Europa moet voor de beschikbaarheid van kritieke geneesmiddelen minder afhankelijk worden van landen als China en India. Europese landen krijgen daarom meer ruimte om de productie van medicijnen te stimuleren. Dat staat in de Critical Medicines Act, die de Europese Commissie gisteren heeft gepresenteerd.
Overheid nam vorig jaar meer maatregelen tegen tekorten
In 2024 zijn opnieuw vaker maatregelen ingezet tegen medicijntekorten dan in de jaren daarvoor. Voor twaalf kritische geneesmiddelen waren er in 2024 geen of te weinig andere medicijnen beschikbaar. Dat blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten – en defecten van CBG en IGJ.