Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tuberculosevaccin biedt geen bescherming tegen COVID-19

PW4 - 19-01-2021
Het tuberculosevaccin BCG biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen ziekteverschijnselen door COVID-19. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek in twintig Nederlandse ziekenhuizen onder ruim zesduizend kwetsbare patiënten van 60 jaar en ouder.
Tuberculosevaccin biedt geen bescherming tegen COVID-19

In het BCG-PRIME-onderzoek trad aangetoonde COVID-19-infectie in combinatie met ziekteverschijnselen even vaak op bij kwetsbare ouderen die placebo of BGG-vaccinatie hadden gekregen. Dat concluderen de onderzoekers in de twintig ziekenhuizen, waaronder alle UMC’s en de Santeon topklinische ziekenhuizen.

De studie gaat door om ook vast te stellen of de BCG-vaccinatie de ernst van een COVID-19-infectie beïnvloedt, of de gevoeligheid voor andere luchtweginfecties vermindert. Ook kijken de onderzoekers naar de resultaten van andere klinische trials waarin BCG wordt onderzocht in andere groepen, waaronder zorgmedewerkers.

Aan de BCG-PRIME-studie doen 6132 kwetsbare patiënten van 60 jaar en ouder mee. Via het ziekenhuis waar ze onder behandeling zijn worden ze gedurende zes maanden na vaccinatie gevolgd.

Het onderzoek is opgezet door het UMC Utrecht en het Radboudumc, in samenwerking met het LUMC en Santeon, en met financiële steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ZonMw.

Document acties

gearchiveerd onder: bcg-vaccin, Kwetsbare ouderen, covid-19
Back to top