Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Positief advies voor vaccinatie zwangere vrouwen

PW18 - 29-04-2021
Omdat er geen risico’s zijn voor de zwangerschap en het ongeboren kind adviseert de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 & Zwangerschap’ alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren. Bij voorkeur met het vaccin van Pfizer of Moderna. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Positief advies voor vaccinatie zwangere vrouwen

In de Verenigde Staten zijn inmiddels meer dan 94.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Pfizer of Moderna. Uit een eerste analyse van ongeveer 4000 zwangerschappen – met tot nu toe ruim 700 geboortes – blijkt dat er geen risico’s zijn voor miskraam, vroeggeboorte of groeiachterstand, concludeert de werkgroep COVID-19 & Zwangerschap van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in het standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom kinderwens, zwangerschap en kraambed

Antistoffen

De zwangerschap zelf geeft een verhoogd risico op een ernstiger beloop van COVID-19, zeker in het derde trimester. Zwangere vrouwen krijgen daarom het advies zich te laten vaccineren.

Verder laten onderzoeken zien dat de antistoffen van de moeder ook bij het ongeboren kind terechtkomen. Op deze manier kan de moeder bescherming tegen COVID-19 aan het kind meegeven. Dan moet er wel minimaal drie weken tijd zitten tussen de vaccinatie en de bevalling.

Multidisciplinair

Het standpunt voor zwangere vrouwen is opgesteld door afgevaardigden vanuit NVOG, Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), Patiëntenfederatie Nederland, RIVM en de Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG).

Document acties

Reacties

29-04-2021 12:58
C.M. de Leeuw (422443) zegt:

Hopelijk is het een geïsoleerd geval, maar of vaccinatie en borstvoeding zo'n goed idee is?
https://www.frontnieuws.com/drama-5-maanden-oude-baby-sterft-nadat-moeder-pfizer-vaccin-heeft-gekregen-aan-bloedstollingsstoornis/

En aangezien de vaccinatiecampagne nog lang geen 9 maanden op gang is, is het toch per definitie te vroeg om al iets te kunnen zeggen over veiligheid tijdens zwangerschap? Je wilt toch ook weten of een vaccinatie in de vroege fase van de zwangerschap kwaad kan?

Marc de Leeuw, medisch redacteur

Back to top