Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bijna 700 meldingen van overlijden na coronavaccinatie

PW19 - 04-05-2022
Bijwerkingencentrum Lareb heeft in totaal 662 meldingen ontvangen van overlijden na een coronavaccinatie. Bij enkele gevallen is de oorzaak vrijwel zeker een trombose of een ontsteking van de hartspier of het hartzakje, maar soms kunnen bekende bijwerkingen bijgedragen hebben aan het verslechteren van een al kwetsbare gezondheid.
Bijna 700 meldingen van overlijden na coronavaccinatie

Lareb heeft de 662 meldingen ontvangen tot februari 2022, na het toedienen van ongeveer 33,5 miljoen coronavaccins: 471 meldingen na het vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty), 77 na AstraZeneca (Vaxzevria), 71 na Moderna (Spikevax) en na Janssen 20. Bij 23 meldingen was het vaccin onbekend.

In de meldingen met voldoende informatie, is bij een groot deel een andere oorzaak de meest voor de hand liggende verklaring van het overlijden, aldus Lareb.

Drie patiënten overleden vrijwel zeker aan de zeldzame bijwerking van uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na het AstraZeneca-vaccin. Bij twee andere overledenen was het niet duidelijk, maar wel mogelijk dat het om deze bijwerking ging.

Naast deze gevallen van trombose met trombocytopenie syndroom (TTS) zijn er geen nieuwe patronen gevonden van klachten die wijzen op nieuwe ernstige bijwerkingen.

Myocarditis

Ontsteking van de hartspier (myocarditis) en ontsteking van het hartzakje zijn bekende zeldzame bijwerkingen van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Drie patiënten zijn overleden aan hartproblemen, na een ontsteking van de hartspier of van het hartzakje na vaccinatie met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Bij deze meldingen kunnen ook infecties of andere hartaandoeningen een rol hebben gespeeld. Dat myocarditis ná vaccinatie optreedt, betekent niet dat het vaccin altijd de oorzaak is, het kan ook een andere oorzaak hebben.

Capillair leksyndroom

Het capillair leksyndroom is een zeldzame bijwerking van de vaccins van AstraZeneca en Janssen. Eén patiënt overleed met een zeer gecompliceerd ziektebeeld, waarbij er waarschijnlijk ook sprake was van een capillair leksyndroom. Deze patiënt was gevaccineerd met het Janssen-vaccin.

Bij 22 meldingen hebben bekende bijwerkingen mogelijk bijgedragen aan het verslechteren van een al kwetsbare gezondheid of sluimerende onderliggende conditie, al dan niet door een hoge leeftijd. Het gaat hier om veel voorkomende bijwerkingen van de coronavaccins zoals koorts, misselijkheid en algemene malaise.

Document acties

gearchiveerd onder: Lareb, overlijden, coronavaccinatie
Back to top