Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schenking van € 5 miljoen voor bereidingen Amsterdam UMC

11-02-2019
Voor het magistraal bereiden van weesgeneesmiddelen ontvangt het Amsterdam UMC de komende vijf jaar € 1 miljoen per jaar van de Vriendenloterij. Met deze schenking wil de loterij voorkomen dat patiënten door de hoge prijzen niet meer kunnen beschikken over hun medicijnen.
Schenking van € 5 miljoen voor bereidingen Amsterdam UMC

Het Amsterdam UMC gaat het bedrag investeren in een kennisplatform voor de toegankelijkheid van (wees)geneesmiddelen. Daarin moeten de volgende pijlers samenkomen: magistrale bereiding, onderzoek naar wet- en regelgeving en het delen van kennis met ziekenhuizen en apothekers in Nederland.

Het ziekenhuis ziet het als zijn verantwoordelijkheid om dit op te pakken omdat veel beschikbare kennis over (wees)geneesmiddelen versnipperd en slecht toegankelijk is voor onderzoekers, artsen en patiënten.

Geneesmiddelen moeten toegankelijk blijven voor patiënten die anders tussen wal en schip dreigen te raken om verkeerde – financiële – redenen, aldus het Amsterdam UMC.

Vorig jaar besloot het ziekenhuis chenodeoxycholzuur (CDCA) zelf te bereiden voor patiënten met de zeldzame stofwisselingsziekte cerebrotendineuze xanthomatose (CTX). Aanleiding was de extreme prijsverhoging van het geneesmiddel door fabrikant Leadiant: tot € 170.000 per patiënt per jaar.

Nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had aangegeven dat de grondstof in de eigen bereiding van CDCA onzuiverheden bevatte, besloot het Amsterdam UMC ermee te stoppen.

Eind vorig jaar oordeelde de Inspectie dat het bereidingsproces van CDCA goed is ingericht en dat het Amsterdam UMC dit weesgeneesmiddel weer mag bereiden.

Het ziekenhuis onderzoekt momenteel hoe het deze magistrale bereiding weer kan opstarten.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Bereiding, magistraal
Back to top