Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Raad voor Volksgezondheid wil eHealth-snelweg

PW5 - 26-01-2017
Overheid, zorgverzekeraars en zorgverleners moeten meer doen om digitaal ondersteunende zorg in te voeren. Brede toepassingen van eHealth laten te lang op zich wachten, schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) vandaag in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.
Raad voor Volksgezondheid wil eHealth-snelweg

De overheid moet volgens de RVS zorgen voor een eHealth-snelweg voor het uitwisselen van zorggegevens. Patiënten kunnen hiervan profiteren door meer regie over de eigen gegevens, passende dienstverlening en gerichte zorg. Bovendien kan eHealth helpen de stijgende zorgkosten te beteugelen.

Zorggegevens uitwisselen tussen zorgverleners is volgens de raad nog nauwelijks mogelijk, waardoor patiënten niet kunnen beschikken over hun eigen gezondheidsgegevens. Ook kunnen apps en de bestaande zorg-ICT niet communiceren.

De RVS wil dat de overheid zorgaanbieders en leveranciers van ICT-systemen verplicht te zorgen voor open koppelvlakken en het kosteloos beschikbaar stellen van hun data aan de patiënt. Ook moeten zij voldoen aan vastgestelde standaarden en identificatie-eisen.

Als de veldpartijen niet snel genoeg komen met oplossingen moet het Zorginstituut Nederland gebruikmaken van haar doorzettingsmacht, stelt de raad. “De huidige geslotenheid van bestaande ICT-systemen mag vernieuwing in de zorg niet langer in de weg zitten”, aldus RVS-voorzitter Pauline Meurs.   

Meurs roept zorgaanbieders en zorgverzekeraars op bij de zorginkoop meerjarenafspraken te maken en patiënten te stimuleren eHealth te gebruiken.

Document acties

Back to top