Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Big data en consortia kunnen bijwerkingen voorkomen

PW08 - 16-02-2018
Door big data beschikbaar te maken en grote, Europese consortia te vormen kan het onderzoek naar ernstige bijwerkingen van geneesmiddelen worden verbeterd, betoogt Nico Vermeulen, die gisteren afscheid nam als hoogleraar Moleculaire Toxicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Big data en consortia kunnen bijwerkingen voorkomen

“Met een combinatie van nieuwe moleculair-toxicologische inzichten, de systeembiologie en netwerkanalyse kan op voorhand beter worden voorspeld of bijwerkingen mogelijk zijn”, aldus Vermeulen.

De ontwikkeling van geneesmiddelen verloopt volgens hem nog steeds niet efficiënt en levert niet altijd veilige medicijnen op. “Idiosyncratische bijwerkingen worden vaak pas ontdekt als geneesmiddelen al op de markt zijn.”

De komst van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Nederland in 2019 ziet Vermeulen als een aanwinst, omdat het instituut sturend is in de kennis van geneesmiddelen die nodig is voor markttoelating. “Ik verwacht een boost voor het farmaceutisch onderwijs, onderzoek en de industrie in Nederland.”

Tijdens zijn carrière deed Vermeulen onderzoek naar moleculaire mechanismen van geneesmiddelen om deze beter en veiliger te maken.

Document acties

Back to top