Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Grotere rol apothekers bij vaccineren wereldwijd

PW 33/34 - 05-08-2020
In zeker zesendertig landen dienen openbaar apothekers vaccinaties toe, en in nog eens zestien landen bestaan plannen hiervoor. Het gaat dan vooral om inentingen tegen griep, hepatitis B en tetanus. Dat blijkt uit een enquête van de internationale apothekersorganisatie FIP.
Grotere rol apothekers bij vaccineren wereldwijd

“De uitkomst laat zien dat de rol van apothekers in vaccinatieprogramma’s steeds groter wordt”, zegt FIP-directeur Catharine Duggan. “Door hun betrokkenheid hebben meer mensen toegang tot vaccins en laten meer mensen zich daadwerkelijk vaccineren.” Naast het vaccineren zelf organiseren apotheken onder meer ook bewustwordingscampagnes, constateert FIP.

Wereldwijd bieden openbare apotheken aan 1,8 miljard mensen de gelegenheid zich te laten vaccineren. Het gaat in totaal om zesendertig typen vaccins variërend van griep, hepatitis B en tetanus tot mazelen, pneumokokken en gordelroos. 

“Apothekers zijn geneesmiddelexperts, eerstelijnszorgverleners en een integraal onderdeel van de zorgketen”, stelt Duggan. “Door hen nog actiever bij te betrekken bij vaccineren kunnen ze nog meer bijdragen aan de volksgezondheid.” Duggan roept landen die apothekers nog niet toestaan te vaccineren op samen te werken met FIP om de nodige veranderingen teweeg te brengen.

Document acties

gearchiveerd onder: apothekers, vaccineren, wereldwijd
Back to top