Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hoog LDL-cholesterol bij jonge vrouw erfelijk

PW09 - 28-02-2018
Een zeer hoog ‘slecht’ cholesterol bij jonge vrouwen is vaak het gevolg van een erfelijke aanleg, blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen onder jonge gezonde vrouwen van gemiddeld 33 jaar uit Groningen, Friesland en Drenthe.
Hoog LDL-cholesterol bij jonge vrouw erfelijk

De onderzoekers, die hebben gepubliceerd in Circulation, wilden achterhalen welke factoren de hoogte van LDL-cholesterol bij de vrouwen bepalen. Uit een groep van 28.000 selecteerden ze vrouwen die, voor hun leeftijd, een fors verlaagd (≤ 1,3 mmol/l) of fors verhoogd (≥ 4,9 mmol/l) LDL-cholesterol hadden. Vervolgens bekeken ze het DNA en de leefstijl van deze vrouwen.

Bij ongeveer 20% van de vrouwen met een fors verhoogd LDL-cholesterol bleek de oorzaak erfelijk, een aandoening die bekend is als familiaire hypercholesterolemie. Volgens de onderzoekers kunnen zij baat hebben bij een cholesterolverlagende behandeling met medicijnen om hart- en vaatziekten te voorkomen, met name omdat het LDL-cholesterolgehalte na de overgang nog verder zal stijgen. (EB)

Document acties

gearchiveerd onder: Vrouwen, Hypercholesterolemie, Genetica
Back to top