Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Jichtmiddel colchicine mogelijk veelbelovend bij artrose

31-05-2023
Het eeuwenoude middel colchicine tegen jicht is waarschijnlijk effectief voor patiënten met artrose: het aantal knie- en heupvervangingen vermindert met 30%. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek.
Jichtmiddel colchicine mogelijk veelbelovend bij artrose

Bij artrose zijn de enige behandelopties op dit moment pijnstillers en een ingrijpende operatie waarbij het gewricht wordt vervangen. De onderzoekers, die hun studie hebben gepubliceerd in Annals of Internal Medicine, hebben sterke aanwijzingen gevonden dat het plantenextract colchicine de ontsteking remt bij artrose.

Uit eerder onderzoek van jaren geleden van de afdeling cardiologie in het Radboudumc bij ruim 5000 hart- en vaatpatiënten bleek dat colchicine de kans op een hartinfarct, dotterbehandeling, bypass of beroerte met 30% verminderde.

Veilig medicijn

Onderzoekers van de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc wilden achterhalen hoeveel van de hart- en vaatpatiënten uit dit colchicine-onderzoek een nieuwe knie of heup hadden gekregen. Toen bleek dat het aantal patiënten met een knie- of heupvervanging in de groep die was behandeld met colchicine ruim 30% lager lag dan in de placebogroep.

Volgens de onderzoekers is het een veilig medicijn omdat het zo oud is en de behandeling is makkelijk: eenmaal daags een tabletje, voorgeschreven door de huisarts. Colchicine is bovendien kostenbesparend omdat het maar een paar tientjes per jaar kost.

Vervolgonderzoek

Het is nog niet mogelijk patiënten met artrose te behandelen omdat gebruik is gemaakt van gegevens van een studie naar hart- en vaatpatiënten. In een vervolgonderzoek willen de onderzoekers zich specifiek richten op artrose.

Als nieuw onderzoek bevestigt dat colchicine werkt, verbetert dat de kwaliteit van leven van artrosepatiënten sterk omdat het middel in sommige gevallen een zware operatie kan uitstellen of zelfs voorkomen, aldus de onderzoekers.

Document acties

Back to top