Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tekort diabetesmedicijn Ozempic duurt het hele jaar

PW12 - 17-03-2023
Het wereldwijde tekort van het diabetesgeneesmiddel Ozempic (semaglutide) blijft nog het hele jaar aanhouden, verwacht de fabrikant. Mogelijk is de vraag toegenomen door off-labelgebruik als afslankmiddel. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Tekort diabetesmedicijn Ozempic duurt het hele jaar

Het tekort aan Ozempic, dat alleen is goedgekeurd voor gebruik bij diabetes type 2, is ontstaan door een snel gestegen vraag.

Volgens de medicijnautoriteit is er in de media de laatste maanden veel aandacht voor het geneesmiddel omdat het off-label wordt gebruikt als afslankmiddel. Onder meer beroemdheden als Kim Kardashian en Elon Musk zouden op social media berichten posten over afvallen met Ozempic.

Het is niet duidelijk of het off-labelgebruik het tekort aan het diabetesmedicijn veroorzaakt, maar uit een analyse van het Europees Medicijnagentschap bleek eind vorig jaar dat in sommige Europese landen veel Ozempic wordt verkocht zonder vergoeding door de zorgverzekeraar. Dit kan wijzen op off-labelgebruik, aldus het CBG.

Illegaal

In Nederland heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in december 2022 een aantal webshops gesloten die het geneesmiddel illegaal verkochten. Het CBG waarschuwt dat het geneesmiddel, dat wordt toegediend via een injectie in een voorgevulde pen, niet zonder toezicht van een arts te gebruiken. Ook roept de medicijnautoriteit alle partijen op, van fabrikant tot voorschrijvers en medicijngebruikers, dit belangrijke geneesmiddel voor diabetespatiënten zo goed mogelijk beschikbaar te houden.

Document acties

gearchiveerd onder: Ozempic, tekort
Back to top